« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993
anulla1993

2013-10-18 14:09

|

Pozostałe

Ciasto francuskie jak robicie na słodko czy na słono? Potrzebuję przepis

Najlepsza odpowiedź!

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

jak chcesz na slodko to upieczone kawałki ciasta przełóż kremem karpatkowym i posyp cukrem pudrem - beda napoleonki , mozesz tez złozyc w trojkaty i nadziac dzemem albo serem i posypac cukrem pudrem .
Mozesz tez zawinac polędwiczke wieprzową doprawiona wedlug twojego gustu i bedzie na kolacje , mozesz tez zawinac w ciasto piers z kurczaka ( osol , opieprz ) połoz na nia plasterek wedliny i sera , albo przysmaz pieczarki z cebulka i to na wierzch , bedzie pyszna kolacja , a taki kurczak jest pyszny i soczysty :)

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tofinka

Ja zawsze kupuje gotowe w Biedronce. pychota. za 3, 50 i robię farsz slony lub slodki i pyszny obiad, Do tego salatka i juz

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993

Ja zawsze kupuje gotowe w Biedronce. pychota. za 3, 50 i robię farsz slony lub slodki i pyszny obiad, Do tego salatka i juz
właśnie ten wczoraj kupiłam ale nie mam na nie pomysłu...

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

jak chcesz na slodko to upieczone kawałki ciasta przełóż kremem karpatkowym i posyp cukrem pudrem - beda napoleonki , mozesz tez złozyc w trojkaty i nadziac dzemem albo serem i posypac cukrem pudrem .
Mozesz tez zawinac polędwiczke wieprzową doprawiona wedlug twojego gustu i bedzie na kolacje , mozesz tez zawinac w ciasto piers z kurczaka ( osol , opieprz ) połoz na nia plasterek wedliny i sera , albo przysmaz pieczarki z cebulka i to na wierzch , bedzie pyszna kolacja , a taki kurczak jest pyszny i soczysty :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

mozesz jeszcze wykorzystac parowki , tylko posyp tarkowanym serem albo obłoz plasterkami sera , zwin i zapiecz .

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewa1986

ja robię mini pizzę, nadziewane szpinakiem, roladki z nadzieniem (np. serek smakowy, szyneczka, ogóreczek zawijam i zapiekam).

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
madzia240620

Ja owijałam parówki robiłam tez z konfiturą lub z twarogiem i jeszcze rozwijałam całe ciasto francuskie układałam na nim szynkę ser potem zawinełam pokroiłam do piekarnika i wyszły takie ślimaczki :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
darcia

jak na słodko, to można pokroić ciasto w kwadraciki i wsadzić do środka jakiś dżem albo nutellę i zawinąć rogi żeby wyszły takie kieszonki. a na słono, to można podobnie tylko wsadzić coś słonego, ricottę, fetę, jakieś warzywko, albo zrobić parówki w cieście francuskim, albo tartę szpinakową.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
michasia16

Przypomina mi sie dwa przepisy:
1)Rozwijam ciasto francuskie smaruje keczapem ukladam salami jedno obok drugiego na salami ser zólty zwijam w rulon i rulon kroje na kawalki pieke w temp 200C ok 15 min
2) ciasto kroje na kawałki jak pół parówki na taki maly placek klade ser żółty pół parowki zwijam i zapiekam t.j.w

SMACZNEGO ;)