« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anastazja787
anastazja787

2015-08-12 06:45

|

Dieta niemowlęcia

Co z tym glutenem? Hmm..

Kiedy zaczelyscie wprowadzać gluten do diety waszych dzieci? I w jakiej byl formie? Czy np.w kaszka mleczno-ryzowa go zawiera? Bo kompletnie sie na tym nie znam a dzisiaj w jednym artykule wyczytalam, że u dzieci karmionych piersią powinno się wprowadzać niewielkie ilości glutenu juz w 4 m-cu..

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
arletka1991

Gluten wprowadza się stopniowo i powinno się robic taką ekspozycję przez 2 miesięce.
Możesz kupic :
http://www.dziecko.nestle.pl/produkty/kaszki/ctl/product/mid/1290/productid/286.aspx
i dawac dziecku tak z 1dużą łyżkę gotowego produktu dziennie,
możesz kupowac:
http://www.gerber.pl/produkty/deserki/ctl/product/mid/1576/productid/70.aspx
i to potem, jeśli dziekco ma już wprowadzone te pojedyncze składniki:
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/produkty/zupki-po-5-m-cu-21/
albo tu niektóre produkty - z tym, że według mnie te to tak po 7-8miesiacu ;) (te ze zbożami, kaszką manną, biszkoptami mają gluten [ryżowa nie ma]):
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/produkty/przysmaki-na-dobranoc-35/
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/produkty/owoce-zboza-28/
albo gotując zwykłą kaszkę manną na wodzie, odcedzając i dodając łyżeczkę ugotowanej kaszki do dowolnego deseku, obiadku lub mleka modyfikowanego albo Twojego ociągniętego ;)
można też rozpuścic w mleku biszkopta ;)
..i możesz naprzemiennie - raz zwykła kaszka, raz gotowy produkt :)
Po 2 miesiesiacach, jesli wszystko jest ok, to dziecko juz moze jesc duze ilosci glutenu, chociaż większosc robi taką ekspozycję o wiele krócej i nie dając tego glutenu codziennie i też jest ok ;P ;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anastazja787

Dzięki dziewczyny:) Jak zwykle jesteście niezastąpione!:*

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
halunia

Moja mama całkowicie wyeliminowala gluten z diety swojej, męża i 3 letniej córki, nie przez alergie ale dla tego że jest całkowicie nie potrzebny w ludzkiej diecie, a nawet szkodzi naszym organizmom.
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/zasady-zdrowego-odzywiania