« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mariola159
mariola159

2014-06-30 22:17

|

Pozostałe

Czym się różni koncentrat od przecieru...

dokładniej chodzi mi o pomidorowy :)

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izka55555

Koncentrat jest intensywniejszy w smaku i jest gęstszy :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izka55555

A do czegoś zastanawiasz się czego użyć czy tak z ciekawości pytasz? :p

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mariola159

Tak pytam z ciekawości, bo kupiłam ostatnio przecier pomidorowy i się zastanawiałam czym się różni.
Ale jak już pytam to zapytam jeszcze co jest lepsze do zrobienia sosu pomidorowego do spaghetti?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

Tak pytam z ciekawości, bo kupiłam ostatnio przecier pomidorowy i się zastanawiałam czym się różni.
Ale jak już pytam to zapytam jeszcze co jest lepsze do zrobienia sosu pomidorowego do spaghetti?
pomidory z puszki w sosie wlasnym :) a nie przecier ;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izka55555

Pomidory w puszce całe kup, bo z przecieru cieżko bedzie zredukować a z koncentratu taka fujka wychodzi :p

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sewilka

Koncentrat pomidorowy – produkt spożywczy, będący częściowo odwodnionym przecierem pomidorowym, pasteryzowanym w celu utrwalenia go i przedłużenia daty ważności. Jest używany głównie do sporządzania zup, sosów, czy też dań głównych. Koncentrat pomidorowy zachowuje cechy i składniki świeżych pomidorów.

Zależnie od stopnia zagęszczenia wyróżnia się cztery typy koncentratu pomidorowego:

o zawartości 12% ekstraktu,
o zawartości 20% ekstraktu,
o zawartości 30% ekstraktu,
o zawartości 40% ekstraktu.
Powyżej 30% ekstraktu nazywany jest pastą pomidorową. Do koncentratu mogą być dodawane przyprawy smakowe, aromaty lub warzywa, co jednak powinno być zaznaczone na etykiecie.