« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kinsit
kinsit

2013-08-02 14:51

|

Pozostałe

Dziewczyny podajcie jakiś dobry i sprawdzony przepis na ogórki.

Zrobiłam już kiszone, korniszony i w zalewie moidowo-octowej. Może któraś z was ma jakiś dobry i sprawdzony przepis na ogórki?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sativa
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jakaatarzyna

Ja robiłam z przepisu Natali ale teraz już na oko to robię a przepisu nie mam. Ocet, woda, cukier, chili, ząbki czosnku i oliwa. Pycha. M mi na bieżąco zjada a miało być na jesień. :D

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kinsit

sativa A robiłaś w tej zalewie? Jak tak to czy dobre wyszły?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jakaatarzyna

Jak się będzie pewnie odpisze, mogę prosić ten w w zalewie moidowo-octowej? :) Dziękuję

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jakaatarzyna

Tak na duży słoik daję dwie żyłki chili, dwie duże cukru, 4 małe oliwy, dwa ząbki czosnku, ocet, woda pół na pół, zagotować, zalać i później zagotować :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kinsit

SKŁADNIKI:
2kg ogórków
1litr wody
1 szk. octu
2 łyżeczki soli
0,5 szk. cukru
2 łyżki miodu
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grube plastry.
Przygotować zalewę z w/w składników, zagotować.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jakaatarzyna

Dziękuję a wcześniej ogórki zasypuję na dwie godziny solą.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
milionbzdur

Moja ulubiona sałatka z ogórków, mmmm pycha. Ja już narobiłam :)
4 kg ogórków
4 spore marchewki
4 cebule

Ogórki obierz i zetrzyj na cieniutkie plasterki, posól i odstaw do lodówki na noc. Potem lekko odciśnij z nadmiaru wody, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszaj i przełóż do słoiczków. Zalewę zagotować (3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, kilka liści laurowych, kilka ziarenek pieprzu, 10 dkg cukru). Gorącą zalewą zalać ogórki i pasteryzować słoiki 10-15 minut od momentu zagotowania wody na małym ogniu.
Polecam, bo jest świetna do wszystkiego :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sylkaaaaaaaa

http://www.wielkiezarcie.com/recipe23878.html
albo w zalewie musztardowej:
na kg ogórków szkl octu, 5 szkl wody, 1,5 szkl cukru, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek musztardy, pół łyżeczki ziela angielskiego i pieprzu w kulkach.
Obierasz ogórki, kroisz na 4 cześci. Wode z octem, cukrem i sola połączyć. Musztarde rozprowadzić z zalewą i zagotować. Potem dodać przyprawy. Ogórki w słoikach zalać zalewą i zakręcić. pasteryzować ok 2 min