« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ang3la
ang3la

2011-01-28 10:55

|

Pozostałe

Jak przyrządzic SURIMI?

mam nadzieje ze mi wybaczycie pytanie z innej dziedziny ale jakze nam bliskiej..kuchnia nie jest moja mocna strona wiec pytam was. moj wojtek kupil paluszki rybne SURIMI zamrozone luzem i kazal mi to zrobic dzisiaj na obiad, tylko ze nie bardzo wiem jak, odmrozic i ugotowac? jak tak to ile sie to gotuje?a moze usmazyc? dodam ze kazdy paluszek jest w folii jak parowki,

moze macie jakies sprawdzone sposoby? jak to najlepiej smakuje? z czym?

dzieki za cierpliwosc ale naprawde nie mam pojecia

Odpowiedzi

pierwszy raz słyszę o paluszkach rybnych pakowanych osobno w folję ;o a na opakowaniu na pewno nie ma sposobu przyrządzania?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ang3la

no wlasnie wzial na wage w reklamowke i nic nie pisze, kazdy paluszek jest zapakowany w cienka przezroczysta folie

to oddaj mu, niech sam zrobi ;p

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ang3la

wlasnie mam taki zamiar, ale moja wina tak to jest wyslac go samego na zakupy:D

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anusiak

SURIMI to paluszki krabowe. U nas też kupuje się pakowane osobno. Jeśli jest to już pakowane osobno to nie powinno się z tym nic zrobic tylko zjeść :)
Ja osobiście nie lubię ale mój M lubi takie same paluchy wcinać albo z majomezem. Znalazłam przepisy na sałatkę z paluszków także wklejam link
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12090

Pozdrawiam i życzę udanego gotowania

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anusiak

jeszcze tylko pytanie, te paluszki są pomarańczowe?? Bo tak czytam że piszesz że rybne... a ja myślałam o takich z krabów, są w pomarańczowej jakby skórce, w środku białe??
To samo masz w domu??

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ang3la

tak sa KRABOWE przepraszam za blad, sa takie czerwono-biale

dzieki wielkie;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mola

Można zrobić z nimi np spaghetti - pokroić w kawałki, podsmażyć z cebulą i z czosnkiem, dodać pomidory w puszcze, lub jakiś sos pomidorowy, poddusić, doprawić oregano, bazylia, sol pieprz lub chilli i dodać do makaronu, posypać parmezanem.

Można zrobić sałatkę, na pewno jakiś przepis znajdziesz w necie.

Można zrobić paluszki panierowane, w taki sposób jak paluszki rybne, czy po prostu ryba panierowana.

Ja stosuje to też jako dodatek do sushi.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
claire1983

Paluszki krabowe są pyszne. Często je jemy. Najczęsciej na surowo z sosem czosnkowym ale czasami robię sałatkę z ryżem, paluszkami(na surowo) cebulką, majonezem i np. kukurydzą z puszki. Można też je usmażyć w zagęszczonym cieście naleśnikowym.