« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
klemcia124
klemcia124

2011-08-08 17:05

|

Dieta niemowlęcia

Jak robicie zupke jarzynową dla malucha?

Chciałabym zacząć robić dla mojej małej sama zupke, ale nie wiem jak.. Napiszcie jak Wy robicie. Z góry dziękuje.

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
verrerie

Hey, ja robie tak. Gotuję do miękkości marchewkę, ziemniaczka czy co tam chcesz, można dodać kurczaka. Potem wszystko kroję i miksuje blenderem. Niczym nie przyprawiam. Wychodzi z tego taka zupa krem. Pycha!

Warzywka:marchewka+ziemniaczek+pietruszka lub selar(odrobina)+jakies jeszcze warzywko, gotuje do miekkosci dodaje maselka badz oliwy z oliwek, miksuje i gotowe.
Zamiast ziemniaczka daje tez ryz.Zalezy tez jakie warzywka juz wprowadzilas itd.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
klemcia124

A dodaje się kleik?

A dodaje się kleik?
Mozesz dodac ale nie musisz, mozesz zamiast kleiku zgotowac osobno ryz i dodac, to to samo :-)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
verrerie

Kleik? Po co?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
klemcia124

Dzieki dziewczyny :)

Ja daje miesko marchew pietruszka troche selera ziemniaczek albo makaronik i czasem brokulki i miksuje blenderem.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
emilena

Kleik? Po co?
Po to żeby zagęścić ;D

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
antoniana

Dokładnie tak samo do miękkości marchewkę, ziemniaczka trochę mięska z kurczaka, pietruszkę, seler. Potem wszystko miksuje blenderem. : )

To wszystko zależy od wieku dziecka. Pierwsze warzywka to była marchew, pietruszka, ziemniaczek, dynia, zalane szklanką wody i łyżką oliwy. Gotowane do miękkości, pilnowane, bo to takie małe ilości, że łatwo przypalić:) Z czasem dodawałam coraz to nowe warzywko - brokuły, seler, kalafiora, buraki (na które miał uczulenie), pomidora, fasolkę szparagową. Na poczatku dodawałam kleik ryzowy, później kaszę manne (łyżeczkę). Z czasem mięso kurczaka, indyka, królika. I dwa, trzy razy w tygodniu pół gotowanego żółtka. Wszystko miksowałam na gładką masę i dawałam. Robiłam porcję na trzy razy - jedną dostawał od razu, drugą na następny dzień a trzecią mroziłam.
Jak dziecko ma już ząbki, to zamiast miksowania na gładko, tylko rozdrabniasz mikserem, później możesz np. ziemniaczki, marchewkę pognieść widelcem.
A kolejność warzyw wprowadzałam zgodnie ze schematem żywienia dzieci karmionych piersią i z zaleceniami naszej lekarki.