« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
siwa891
siwa891

2015-08-22 22:21

|

Dieta niemowlęcia

Jak robicie zupki i papki swoim maluchom?

Do tej pory dawalam swojemu jedzenke ze sloiczkow ale nic mu nie smakune opricz jarzynowej z kurczakiem i lososia w sosie pomidorowym wiec czas zaczac samemu robic wszystko. Kupilam taki mAly fajny blender z tommy tippe i od jutra zaczynam. Mam ziemniaczki, marchewke, piers z kurczaka i pomidorki. Jak to wszystko przyrzadzic na papke? Najpierw gotowac a potem bkendowac i dodac mleko lub kleik ? Z maselkiem czy bez? Jak wy robicie lub robilyscie i kilka pomyslos na dania by bylo milo jak byscie mi napisaly :)

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
luthien

8 miesiąc tak? To może już pomału dawać większe kawałki? :) Papka ale nie całkiem zblendowana, żeby były grudki. Córka w tym wieku jadła pierwsze kanapki ;) No a jeśli chodzi o to jak robić, to ja zaczynałam mniej więcej wszystkie tak samo, tylko składniki się zmieniały. Wywar z warzyw lub z warzyw i mięsa, potem miksowałam ugotowane składniki i dolewałam tego wywaru tak żeby mi się konsystencja zgadzała. Nie musisz dodawać kleiku, chyba że będzie za rzadkie, to wtedy tak. Warto dodać łyżeczkę oleju rzepakowego lub lnianego, od czasu do czasu zamiast oleju masło

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
siwa891

8 miesiąc tak? To może już pomału dawać większe kawałki? :) Papka ale nie całkiem zblendowana, żeby były grudki. Córka w tym wieku jadła pierwsze kanapki ;) No a jeśli chodzi o to jak robić, to ja zaczynałam mniej więcej wszystkie tak samo, tylko składniki się zmieniały. Wywar z warzyw lub z warzyw i mięsa, potem miksowałam ugotowane składniki i dolewałam tego wywaru tak żeby mi się konsystencja zgadzała. Nie musisz dodawać kleiku, chyba że będzie za rzadkie, to wtedy tak. Warto dodać łyżeczkę oleju rzepakowego lub lnianego, od czasu do czasu zamiast oleju masło
Jeszcze 7my. Probowalam dawac ze sloiczka z kawalki ale odrazu wypluwa i ma odruch wymiotny ale moze tez temu ze te papki to i taki smak maja ze sama tez bym zwrocila hehe. Najpierw chce zaczac dawac papki z blendera :). Potem z kawalkami :). Wszystko stopniowo. Jutro zaczynamy bo najwyzszy czas dac dziecku normalne jedzenie :). Dzieki za odpowiedz to tez zrobie taki wywar :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aicik

Ja gotowalam miesko taki maly kawalek jak soe podgotowalo dodawalam jarzynki tak jak do rosolku. Dodawalam oliwe z oliwek lyzeczke lyzke zalezy jaka ilosc ja gotowalam na dzien albo dwa wieksza ilosc to juz spbie wyprobujesz jak co schodzi.. A oliwe gotowalam na sam koniec minutke.. Robilam tez wywar z rybki z jarzynami to podobnie.. Zeby zagescic zupexdodawalam albo ryz albo kaszke manne i jak pasowalo do zupki czasami albo to juz jak moglam czyli bardzo pozno dawalam troche jogurtu czy smietany do smaku.. Noicmusisz wyczucw jakiej ilosci dodawac jarzynli zeby to mialo jakis smak jadalny ;) przewaznie w sloiczkach dodawali wiecej marchewki czy pietruszki ..mozesz np. Dodawac cebulke dowywaru a zanim zblendujesz wyciagac..selee pietruszke..zalezy co tam dajesz. Fajny motyw to jest lane ciasto do wprowadzania jajka do zupy dzieci je lubia z pomodorowa albo rosolkiem talie delikatne kluseczki..zamiast kurczaka mozesz podawac indyka..

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aicik

Jesli np chcesz cos zrobic takiego jak drugie danie mozesz dac ziemniaczka wtedy fajna papka wychodzi..

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kajka10

warzywa gotuje na parze, mięsko pod spodem w wodzie, potem to blenduje - teraz juz nie całkiem na papke tylko zeby były małe grudki bo moj ma 9 mies. do tego musisz dodac jakis tłuszcz - ja daje oliwe z oliwek albo olej z pestek winogron bo mój mały nie moze maselka. kupuje po troche róznego rodzaju miesa, warzyw i robie słoiczki w róznych smakach i to mroże, bo wekowanie u nas sie nie sprawdziło (nie kazdy słoiczek chciał sie spowrotem zawekowac i jedzenie sie psuło). za jednym razem robie ok 10 obiadków. aha i jeszcze przed miksowaniem dodaje troche wywaru z mięska zeby jedzenie nie było za suche. nie dodaje zadnych kleików, tylko ziemniaczka, makaron lub ryż.
robie m.in. królik, kurczak, kalarepa, burak, pietruszka, marchewka, brokuł, kalafior, cukinia w róznych kombinacjach :)