« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasiabala78
kasiabala78

2010-08-13 12:32

|

Niemowlęta

Jak znacie jakies dobre przepisy na obiadki dla 8 miesiecznego malenstwa to prosze!!!:)

Bardzo bym prosila o jakie fajne i dobre przepisy na obiadki dla 8 miesiecznego malenstwa.Zawsze gotowalam normalnie,ale juz mi sie konczyly pomysly:( z gory bardzo dziekuje:*

Odpowiedzi

DANIA OD 7 M-CA ZYCIA
DO DIETY DZIECKA MOZNA WPROWADZIC WYWAR Z MIESA, ½ ZOLTKA CO DRUGI DZIEN MOZNA ZAMIENNIE Z MIESEM LUB DODAC DO ZUPKI, A TAKZE GRUSZKI I MORELE
Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy juz wszystkiego na jednolita papke, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzic nauke zucia i gryzienia(nawet jesli dziecko nie ma jeszcze zebow). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi sie, ponawiamy probe za kilka dni.
1.ROSOLEK Z KURCZAKA Z RYZEM
- marchew 1 duza
- kawaleczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryz 1 lyzka
- olej sojowy1 lyzeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawaleczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac jarzynki wraz z miesem(poza natka pietruszki), zmiksowac calosc wraz z woda z gotowania i ryzem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryzu by uczyc dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekana natke pietruszki.
2.ROSOLEK Z INDYKA Z KASZKA KUKURYDZIANA
- marchew 1 duza
- kawaleczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 lyzka
- roza brokula
- cebula ¼ malej
- pietruszka kawaleczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac mieso( w polowie gotowania dodac jarzyny, czyli marchew, pietruszke, cebulke, a na koncu brokula). Jesli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypac 1 lyzke do wody z gotowania(jarzyny i mieso odcedzic) i ugotowac kaszke do miekkosci. Zmiksowac mieso z warzywami dodajac wode, olej, a na koncu kaszke, doprawic posiekana natka pietruszki.
3. ROSOLEK Z CIELECINA I RYZEM
- marchew 1 duza
- kawalek cieleciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryz 1 lyzka
- brokul roza
- cebula ¼
- seler kawaleczek
- pietruszka 1 cala niewielka
- olej 1 lyzeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac jarzyny wraz z miesem, najpierw mieso, gdy zmieknie dodawac kolejno marchew marchew z pietruszka, selerem, nastepnie cebule, a na koncu brokul. Zmiksowac razem z woda z gotowania. Dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.
4. ZUPA POMIDOROWA Z RYZEM(pomidory moga uczulac)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryz 1 lyzka ugotowanego
- por kawaleczek
- pietruszka ½
- olej 1 lyzeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 lyzeczka
Ugotowac rosolek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do goracego dodac koncentrat pomidorowy i zagotowac. Zmiksowac razem, dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.
5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 lyzka
- olej 1 lyzeczka
Ugotowac rosolek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodac ugotowanego w lupince i obranego ziemniaka. Zmiksowac razem. Mozna tez wyjac miesko i drobniutko posiekac. Ugotowac kaszke kukurydziana lub dodac do goracej zupki (jesli ekspresowa), dodac olej i wymieszac.
6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duza
- por, seler po kawaleczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryzowy
Ugotowac indyka do miekkosci, dodac marchew, por, seler, pietruszke(pod koniec gotowania), a na koncu pomidora. Zmiksowac razem, dodac olej i kleik ryzowy.
7. DESER JABLKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duze jablko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Owoce umyc, obrac, wykroic gniazda nasienne. Pokroic w kawalki i poddusic ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilosci wody. Zmiksowac wraz z kleikiem ryzowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgniesc owoce widelcem by przyzwyczajac dziecko do zucia.
8. DESER JABLKO-MORELA
- 1 duze jablko
- 2 morele
- sok jablkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morele sparzyc i obrac ze skorki, jablko obrac. Pokroic owoce na kawalki i poddusic z dodatkiem niewielkiej ilosci wody przez ok. 5 minut. Zmiksowac i dodac sok jablkowy do smaku, jesli trzeba zagescic kleikiem.
9. DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Gruszki obrac, wykroic gniazda nasienne, podgotowac z niewielka iloscia wody przez kilka minut. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac sok do smaku i kleik w razie potrzeby.
10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1lyzeczka maki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotowac wode z ewentualnym dodatkiem cukru, w chlodnym soczku rozmieszac make ziemniaczana i wlac do gotujacej sie wody.
11. DESER BANANOWO- JABLKOWY
- 1 banan
- 1 jablko
Owoce obrac, pokroic na kawalki, chwilke podgotowac(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksowac.
12. ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ malego ziemniaka
- 2 roze kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 lyzeczka oliwy lub oleju slonecznikowego
- 1lyzeczka platkow ryzowych
- mieso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mieso z jarzynami, dodajemy platki ryzowe lub kaszke kukurydziana i gotujemy ok. 20 minut do miekkosci. Mieso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do goracego dodajemy olej.

DANIA Z GLUTENEM OD 10 MIESIACA
1.DANIE INDYK Z KASZA
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawalek pora
- spora rozyczka brokula
- 2 srednie ziemniaki
- kilka straczkow fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- 1 lyzka oleju sojowego
- kasza jeczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)
Ugotowac zupke z podanych skladnikow, a osobno kasze. Zmiksowac warzywa poza marchewka i indykiem, ktore rozgniesc widelcem, a miesko rozdrobnic na wlokienka(jezeli maluch chce jesc niejednolita konsystencje), dodac ugotowana kasze w ilosci wedle uznania i wymieszac.
2.KURCZAK Z RYZEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(srednie)
- natka pietruszki
- kilka straczkow fasolki szparagowej
- mala cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 lyzeczka)
- 1-2 pieczarki(mozna nie dodawac)
- ugotowany ryz
Ugotowac warzywa, miesko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Polac gotowym sosem ugotowany wczesniej ryz.
3.KURCZAK W POTRAWCE
- 3 marchewki srednie
- kawalek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 lyzki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 lyzka oleju
- ugotowany ryz
- do zageszczenia mozna uzyc kaszki pszennej(np. 8 zboz Nestle)
Ugotowac jarzyny, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac posiekana natke pietruszki i wymieszac z ryzem.
4.KRUPNIK NA CIELECINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cieleciny
- kawalek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mala cebulka
- koperek (moze byc suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jeczmienna(ilosc wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zageszczenia)
Ugotowac zupe na miesie i warzywach, zmiksowac lub rozgniesc. Mozna zasypac kasza podczas gotowania, albo ugotowac kasze osobno i dodac do gotowej zupki.
Do smaku posypac koperkiem koperkiem natka pietruszki.
5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka roza brokula
- 1 lyzka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w ksztalcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w kazdym markecie)
Ugotowac warzywa na miesie, zmiksowac lub rozgniesc, posypac natka pietruszki, dodac ugotowany drobny makaron w ilosci wedle uznania.
6.INDYK Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- kawalek selera
- niewielka cebula
- maslo (1 lyzeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotowac warzywa, zmiksowac, dodac makaron(ugotowany).
7.WARZYWA ZE SCHABEM
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 lyzki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 lyzka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotowac zupke i zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Dodac makaron i gotowe.
8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 lyzki zielonego groszku
- makaron w ksztalcie gwiazdek lub zacierka
- olej
Postepowanie jak wyzej
9.JARZYNY Z SZYNKA I MAKARONEM
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1lyzeczka)
- 2 lyzki kukurydzy
- 1 mala cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej
Ugotowac zupke, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac ugotowany makaron i pokrojona w kosteczke szynke. Wielkosc listkow szynki wedle uznania dziecka. Jesli szynka zawiera skorke nalezy ja usunac.
Odpowiedź z Cytatem

znalazlam na innym forum , w sumie dobrze ze sie spytalas bo tez szukalam nowych przepisow :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anusiak

Zupka z Cukini
Dla jednego malucha na 2 obiadki
1 cukinia
1 kostka serka KIRI
szczypta ziarenek smaku

Obrać cukinie, albo dobrze umyć. Ugotować w paroważe z odrobiną przypraw. Ugotowaną zmiksować z kiri, doprawić do smaku. Mój syn się zajada.
Gotowałam też taką zupkę dla starszych dzieci. Wówczas podsmażałam cukinię z ząbkiem czosnku tak z 5 do 10min. Później wkładałam do garnka, zalewałam wodą równo z cukinią i gotowałam z kostką rosołową aż się rozlatywało.
Przestudzone miksowałam z dodatkiem kiri. Pycha

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasiabala78

roslinka24,bardzoci dziekuje,ale czytania mam na dluza chwile:) jutro rano zabieram sie za gotowanie:*

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anusiak

ZUPA Z DYNI
ok 1kg dyni
średnia cebula
2 kostki rosołowe
lub 1 rosołowa, druga wołowa
2 łyżki śmietany
Dynie obrać ze skóry, pokroić w małą kostkę, wrzucić do garnka z pokrojoną cebulą i kostkami. Zalać wodą równo z dynią. Gotować do miękkości. Zmiksować, do chłodnej dodać śmietanę i wymieszać!
Mniami

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
wjuska

Hehe ja w sumie rodze dopiero za 7tyg, ale juz sobie zapisalam na kompie przepisy rośliny na zapas ;)
A co do przepisu ktory podala anusiak to ja bym jednak tych kostek rosołowych nie używała :/ sama chemia, ja baaaardzo rzadko tego dla nas używam (raczej do sosów) a co dopiero takie male dziecko faszerować, lepiej zrobić wywar na skrzydełkach, bądź innym mięsku :)

ja tez nie uzywam kostek rosolowych nawet dla siebie , jak dla mnie sama sol , ale jako ciekawostke powiem ze w Uk mozna kupic kostki rosolowe z hippa dla dzieci do gotowania obiadkow !!!