« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dajana
dajana

2013-01-15 11:04

|

Dieta niemowlęcia

Kobietki jak przygotowujecie szpinak??

robicie go z ziemniakami,czy może z mięsem a może jeszcze inaczej np z jajkiem?? jeszcze nie gotowałam synkowi sama szpinaku i nie wiem jak sie do tego zabrać... podpowiedzcie mi coś :)

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
paola80

ugotuj potem go zmiksuj nap z jajkiem albo mieskiem mozesz tez go dodac do zupki jarzynowej:))

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marynia

najpierw wrzucam do rondla świeży szpinak, dodaję odrobinę wody i pod przykryciem na małym palniku podduszam przez 2min. później odciskam wodę i siekam go na małe paseczki. Na patelni z oliwą z oliwek podsmażam rozgnieciony czosnek (ile kto lubi) wrzucam szpinak i podsmażam, aż będzie miękki. Dodaję do tego pokruszoną fetę i mieszam do rozpuszczenia. Później odrbina śmietany lub jogurtu, żeby konsystencja była kremowa. Doprawiam świeżo startą gałką muszkatołową, kolorowym pieprzem ( z solą ostrożnie, bo feta jest już słona). Można do sosu dodać np gotowaną lub smażoną pierś z kurczaka (krojoną na grubszą kostkę lub paseczki). Podaję to z makaronem grubą wstążką (pappardelle), albo kokardkami (farfalle) i posypuję po wierzchu skruszonymi orzechami włoskimi.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marynia

nie doczytałam, że to dla dziecka ma być :D no ale jak ci zostanie tego szpinaku możesz zrobić trochę dla "dorosłych" :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

najpierw wrzucam do rondla świeży szpinak, dodaję odrobinę wody i pod przykryciem na małym palniku podduszam przez 2min. później odciskam wodę i siekam go na małe paseczki. Na patelni z oliwą z oliwek podsmażam rozgnieciony czosnek (ile kto lubi) wrzucam szpinak i podsmażam, aż będzie miękki. Dodaję do tego pokruszoną fetę i mieszam do rozpuszczenia. Później odrbina śmietany lub jogurtu, żeby konsystencja była kremowa. Doprawiam świeżo startą gałką muszkatołową, kolorowym pieprzem ( z solą ostrożnie, bo feta jest już słona). Można do sosu dodać np gotowaną lub smażoną pierś z kurczaka (krojoną na grubszą kostkę lub paseczki). Podaję to z makaronem grubą wstążką (pappardelle), albo kokardkami (farfalle) i posypuję po wierzchu skruszonymi orzechami włoskimi.
hahaha:) troche "przedobrzylas" ale przepis dobry, tez tak robie;)