« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
badangel87
badangel87

2013-05-17 10:23

|

Pozostałe

Mała za 10 dni konczy 5 mc .Moge powoli zaczac wprowadzac gluten?

jak tak to czy moge kupic np nestle kaszka manna bez gotowania i dawac jej do obiadku ? i ile? lyzeczke mała ? i czy ta kaszka (nestle) wystarczy w wprowadzaniu glutenu czy cos jeszcze podawac?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roksana99

ja podawałam kaszke z nestle jak mały skonczył 4 msc . Dawałam mu tyle ile chcial poprostu

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
maartuchaa

póki co podaję pół łyżeczki kaszki manny do każdej zupki

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ekspertnestle1

Badangel87, jeśli karmisz swoje dziecko piersią, zgodnie z obowiązującym schematem żywienia, możesz już wprowadzić gluten do diety córeczki. Zalecany wiek przeprowadzenia ekspozycji na ten składnik to 5-6 miesiąc życia dziecka. Wprowadzanie glutenu trwa 2 pełne miesiące, w czasie których Maluszek powinien otrzymywać jeden posiłek z 2-3 g glutenu w ciągu doby. Ekspozycję możesz oczywiście przeprowadzić za pomocą kaszki Nestlé mleczna manna. W tym celu 1 płaską łyżkę stołową kaszki Nestlé rozpuść w niewielkiej ilości wody i podaj łyżeczką w trakcie karmienia piersią. Gluten możesz wprowadzić również za pomocą zwykłej kaszki manny. Pół łyżeczki kaszki ugotuj w niewielkiej ilości wody, odlej jej nadmiar i ugotowane ziarna manny dodaj do odrobiny mleka z piersi. Całość podaj łyżeczką w trakcie karmienia. Po upływie 2 miesięcy możesz podawać gluten bez ograniczeń.

Jeśli natomiast karmisz córeczkę mlekiem modyfikowanym, wprowadzanie glutenu należy rozpocząć kiedy dziecko skończy 5 miesięcy i wkroczy w 6 miesiąc życia dziecka. Ekspozycja powinna być podzielona na 2 etapy i trwać 4 miesiące (od 6. do 9. miesiąca życia). W pierwszym z nich (6.-7. miesiąc) wprowadź do diety dziecka jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego w ciągu doby (1 płaska łyżka kaszki Nestlé mleczna manna dodana do porcji obiadku lub deserku; kaszkę można dodać do dania po rozpuszczeniu w niewielkiej ilości wody lub „na sucho”).

W drugim etapie (8.-9. miesiąc) zwiększamy ilość glutenu do 6 g na dobę (2 płaskie łyżki stołowe kaszki Nestlé mleczna manna). Po upływie 4 miesięcy możesz podawać już większe ilości produktów glutenowych, w tym pełną porcję kaszki Nestlé mleczna manna przygotowaną zgodnie z informacją na opakowaniu.

Ekspert. Nestlé
---
Ekspert. Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLE, a także kwestiami dotyczącymi żywienia dzieci. Zachęcamy do kontaktu z Centrum Informacji dla Rodziców. Adres e-mail oraz numer kontaktowy dostępne są naszych oficjalnych stronach.