« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bafi
bafi

2010-12-26 23:13

|

Niemowlęta

Mam pytanie o gotowanie obiadków.

Moja córcia ma 7 m-cy i już nie chce jeść obiadków ze słoiczków więc od jutra zaczynam jej gotować.

1. Gdzie kupujecie warzywa? W zwykłym warzywniaku gdzie na bank są pryskane czy staracie się kupować ekologiczne? I to samo pytanie o mięso, kupujecie z pewnych źródeł czy po prostu z mięsnego.

2. Do kiedy mięso gotuje się osobno? Czyli kiedy można podawać dziecku zupki gotowane na wywarze mięsno-warzywnym?

3. Kiedy można zacząć "zabielać" zupkę jogurtem naturalnym?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
rika

Ja daje małej tą samą zupkę, którą gotuję dla reszty rodziny, jak już jej odleję to miksuję ja a sobie doprawiamy pieprzem w wsypuję więcej soli no i ewentualnie śmietana. Nie kupuję "ekologicznej" żywności, bo moim zdaniem wszystko jest tak samo uprawiane :) z tym jogurtem to nie wiem, ja np mam taki schemat żywienie niemowlęcia i tam jest ze mięso można podawać zmiksowane już od 5 miesiąca, czyli królik, kurczak, indyk, cielęcina i wieprzowina

1. staram sie kupowac w ekosupermarketach, sklepach ze zdrowa zywnoscia, prosto od rolnikow itd... ale kupuje rowniez w zwyklych supermarketach... roznie.

2. moje dzieci nie jedza miesa, tak jak i ja...

3. nie zabielam zup w ogole...

ja podawałam małemu to samo co dla nas ugotowałam ale nie doprawione(nawet bez soli)
produkty kupowałam w supermarketach lub od rolnika(gospodarza)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ksiezniczkam

Warzywa kupuje w rożnych miejscach łącznie z super marketem.Zdarza mi się po prostu czytać skąd dane warzywo pochodzi i staram się wybrać to "najlepsze".

My jemy tylko drób, aczkolwiek próba zrobienia np. ulubionej pomidorówki małego na piersi skończyła się fiaskiem gdyż małemu smak nie odpowiadał, dlatego wywary robię na samych warzywach (wtedy każda zupa znika w mgnieniu oka).
Sama generalnie wywary na mięsie możesz robić już (ale na mięsie, a nie jak niektórzy maja we zwyczaju na kościach czy tłuszczyku .. fuj ;) ).

Zup nie zabielam niezależnie dla kogo gotuje.Aczkolwiek mój mały jogurt naturalny dosłownie pochlania od około 9mca życia.