« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
rudesloniatko
rudesloniatko

2013-11-19 13:53

|

Pozostałe

Okragłe wafle tortowe.... co zrobić?

Dziewczyny mam okrągłe ciemne wafle tortowe.Nie mam pojęcia co z nich zrobić, może znacie jakieś fajne przepisy. dodam, że mój piekarnik grzeje tylko od góry :/ Właścicielowi nie chce się go naprawić ... :/

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jukaijey

Według przepisu mojej cioci możesz zrobić torcik waflowy ( wafle przekladane kremem, jak popularne wafelki): na paczkę wafli tortowych: 0,5 szklanki wody, kostka masła, 1szklanka cukru, 1cukier waniliowy, 2łyżki kakao, 1/2 paczki mleka w proszku ( zakladam, ze paczki są jakieś standardowe bo niestety nie mam napisane ile by to miało być). Zagotuj wodę z masłem, dodaj cukier i kakao. Po zagotowaniu dodaj mleko w proszku. Wymieszaj i voila

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Według przepisu mojej cioci możesz zrobić torcik waflowy ( wafle przekladane kremem, jak popularne wafelki): na paczkę wafli tortowych: 0,5 szklanki wody, kostka masła, 1szklanka cukru, 1cukier waniliowy, 2łyżki kakao, 1/2 paczki mleka w proszku ( zakladam, ze paczki są jakieś standardowe bo niestety nie mam napisane ile by to miało być). Zagotuj wodę z masłem, dodaj cukier i kakao. Po zagotowaniu dodaj mleko w proszku. Wymieszaj i voila
Hmm... ale jaki mleka wproszku? Takie zwykle bo chyba nie dziecięce? I tego pół paczki? To całkiem sporo ...

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
rudesloniatko

ja raz takie robiłam i dodałam mleko dla dzieci bo okazało się że mój synek ma alergie i została mi cała puszka mleka wiec szkoda było wyrzucić:D

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jukaijey

Przepis ten pochodzi z mojego dzieciństwa więc zakładam, że mleko w proszku miało 500g, tak więc na kostkę masła 250g by się zgadzało. Krem musi być dosyć gęsty. Jak masz wątpliwości to zobacz proporcje wody do mleka w proszku z opakowania i dodaj pozostałe składniki. To jedyne co miałam w książce kucharskiej. Robiłam te wafle ok temu wyszły super ale nie pamiętam jaką improwizację zastosowałam wtedy :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Przepis ten pochodzi z mojego dzieciństwa więc zakładam, że mleko w proszku miało 500g, tak więc na kostkę masła 250g by się zgadzało. Krem musi być dosyć gęsty. Jak masz wątpliwości to zobacz proporcje wody do mleka w proszku z opakowania i dodaj pozostałe składniki. To jedyne co miałam w książce kucharskiej. Robiłam te wafle ok temu wyszły super ale nie pamiętam jaką improwizację zastosowałam wtedy :)
Dzieki. Zapisalam sobie w \"ksiazce kucharskiej\" - oj jaka mnie ochota na takie wafle naszla.

A jakie sa te wafle ciemne bo chyba sie z nimi nie spotkalam?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martunia8925

1 kostka margaryny, 5 łyżek cukru, 2 łyżeczki kakao zagotować i wystudzić. 2-3 zóltka (jajka sparzyć) utrzeć i dodawać polewę. Mieszać aż zgęstnieje. Pyszota

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martunia8925

A teraz trochę inna masa i dosyć droga ale pyszna
12 ugotowanych żółtek, 1żółtko surowe, kostka masła, 1 szklkanka cukru pudru, 3 gorzkie czekolady, łyżka kakao
masło utrzec z cukrem i surowym żółtkiem na puch. Nastepnie dodać żółtka przetarte przez sitko i stopioną czekoladą przestudzoną i kakao. Można dodać bakalie i trochę spirytusu

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
czywciazy

Poza wyżej wymienionymi masami mozna przelozyc jeszcze nutella i zwykłym dżemem .

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
rudesloniatko

ciemne wafle i dośc twarde.