« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
narkoza
narkoza

2015-01-23 20:59

|

Pozostałe

Planuję wprowadzić do naszej diety więcej ryby. Szukam przepisów.

łatwych i tanich na smaczną rybkę ;) Co Wy robicie ?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
narkoza

ryba nr 1;
- płat ryby ( tej ktora kupujesz )
- marchewka
- kalafior lub brokół
- ziemniak mały
wszystko gotujesz a rybe smazysz.. potem ugniatasz warzywa widelcem i rybę
mieszasz i robisz kulki lub kotlety rybnowarzywne..
mozesz zrobic z warzywami jakiekolwiek lubisz ale z tych wychodzi najsmaczniejsze.

ryba nr 2;
usmazyc rybke i do tego zrobic taki sos;
1 słoiczek Delikatny Majonez Winiary
Kilka kropel cytryny
Posiekany koperek
Łyżka musztardy miodowej
Ten numer 1 to super pomysł ! :)
2 póki co odpuszczę, bo mimo, że mam ten delikatny to staram się unikać jak ognia, bo uwielbiam majonez a nie ma co przesadzać :P

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
helikobakter

A gdzie kupujecie dobrą tanią rybkę? Bo u nas w rybnym droższa niż mięso, masakra jakaś

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
narkoza

A gdzie kupujecie dobrą tanią rybkę? Bo u nas w rybnym droższa niż mięso, masakra jakaś
Właśnie chodzi o to, że nie kupujemy. U mojej mamy po wsi jeździ taki facet, raz w tygodniu przywozi świeżą rybę i to sprzedaje mieszkańcom. Jeszcze nie wiem jakie ma ceny.

Ale wiem, że no. jak moja mama kupowała śledzia to mówiła, że 1,50 czy 2 zł taniej na kg niż w sklepie rybnym do którego chodziła. A to już jest spora różnica.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
narkoza

Jeszcze jedno. Co do tej ryby ?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
doloress88

Filecik solisz,piepszysz smarujesz troche masłem z obu stron, obsypujesz koperkiem,folię ameliniowa

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena

Rybka najlepiej się ma z cytryną, koperkiem, śmietanką, masełkiem.
Najczęściej zapiekam w folii aluminiowej rozmrożoną rybkę przez 20 minut, posypana grubym pieprzem, solą, kawałek masełka do tego i kawałek cytrynki.
Pycha. Jest tak smaczna, że ja jadam samą bo nic mi do niej nie smakuje, jedynie brokuł ugotowany bez dodatków.
W śmietanie i koperku dawniej robiłam, też skropioną cytrynką, śmietanę mieszałam z koperkiem solą pieprzem, układałam rybkę w naczyniu żaroodpornym i polewałam tym sosem i piekłam pod przykryciem. Do tego jadałam ryż.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena

Ja z reguły kupuję zamrożone, mirunę, dorsza lub czerniaka - mintaja czy pangi nie zjem. Najczęściej w biedronce kupuję. ceny są szalone ale czasem warto.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
narkoza

Ja z reguły kupuję zamrożone, mirunę, dorsza lub czerniaka - mintaja czy pangi nie zjem. Najczęściej w biedronce kupuję. ceny są szalone ale czasem warto.
Często bywam w biedronce, muszę zerknąć ;)