« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
zabula
zabula

2011-05-13 13:38

|

Potrzebna kategoria poradnika

Jak zrobić domową maseczkę do twarzy?

Domowe maseczki na twarz pomogą ci w dbaniu o cerę, a do tego nie wymagają ogromnych nakładów finansowych. Składniki potrzebne do sporządzenia skutecznej maseczki (i wielu innych zabiegów pielęgnacyjnych) znajdziesz we własnej kuchni lub sklepie spożywczym.

Maseczka ze świeżego ogórka

Najprostsza i znana od dawna – obłóż twarz i dekolt cienkimi plasterkami nieobranego ogórka. Po kilkunastu minutach usuń plasterki i wklep w skórę krem nawilżający. Ogórek nawilża, napina skórę i lekko wybiela, rozjaśnia przebarwienia i piegi.

 

Maseczka z marchwi

Łyżkę startej na tarce marchewki zmieszaj z żółtkiem jajka, łyżeczką miodu i łyżeczką sera twarogowego. Rozprowadź na twarzy i szyi, po 20 minutach zmyj ciepłą wodą. Doskonała do cery suchej i zmęczonej, dodatkowo nadaje skórze ciemniejszy, lekko „opalony” odcień, nie można więc przesadzić z częstotliwością stosowania, żeby nie mieć pomarańczowej twarzy.

 

Maseczka z truskawek

Bardzo prosta – wystarczy, że rozgnieciesz owoce na miazgę i taką masę nałożysz na twarz i szyję. Doskonale nawilża i odświeża, jednak niewskazana dla alergików.

 

Maseczka z selera

Łyżkę startego na tarce selera zmieszaj z żółtkiem jajka. Można dodać pół łyżeczki miodu. Nałóż na twarz i szyję, pozostaw na 15 minut. Wskazana przede wszystkim dla skóry odwodnionej i ze skłonnością do przesuszania.

 

Maseczka z jabłka

Zetrzyj jabłko na tarce, zmieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, możesz dodać kilka kropli soku z cytryny. Rozprowadź na twarzy i szyi i zmyj po 15 minutach letnią wodą. Błyskawicznie poprawia wygląd skóry.

 

Maseczka z dyni

Kawałek obranej dyni zetrzyj na tarce i startą masę nałóż na twarz, szyję i dekolt. Spłucz po 20 minutach. Maseczka świetna dla wrażliwej skóry, także spierzchniętej, ma właściwości kojące.

Komentarze

Brak komentarzy