« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dziunia4you
dziunia4you

2011-05-16 09:34

|

Potrzebna kategoria poradnika

Jak zrobić czekoladowe tiramisu na zimno?



Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Kaloryczność: 615 kcal/porcja
Trudność: łatwe

Potrzebne składniki (sześć porcji):
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 torebka cukru waniliowego
-25dkg serka mascarpone
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
-1/2 szklanki herbaty
-4 łyżki likieru kawowego (niekoniecznie)
-1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Przygotowanie:

1. Oddzielić białka od żółtek, czekoladę rozpuścić. Herbatę zrobić jako mocny słodki napar.
2. Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać ser i rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając.
3. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Herbatę wymieszać z likierem.
4. Połowę biszkoptów ułożyć na podłużnym talerzu lub tortownicy, skropić połową herbaty z likierem, posmarować połową kremu. Na masie serowej ułożyć pozostałe biszkopty, skropić herbatą i posmarować masą serową. Wyrównać wierzch i wstawić na godzinę do lodówki.
5. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady.

SMACZNEGO!

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kathrina
> 6 jajek
> 6 czubatych łyżek cukru
> 2 serki mascapone (po 250g)
> biszkopty
> ok 2 szklnek mocnej kawy
> amaretto lub rum
> kakao
>
> Żółtka ucieamy z cukrem na jednolitą masę po czym dodajemy ser
> mascapone i dobrze mieszamy uważając aby nie zrobiło się masło!!!
> Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do całej masy
> mieszając (uwaga: nie mieszamy niczym metalowym).
> Biszkopty delikatnie namaczamy w kawie(kawa z amaretto ok.1,2
> kieliszków, to zależy od ciebie )i układamy jedną warstwę a na to
> wylewamy część masy i posypujemy kakao. I znowu biszkopty, masa, kakao.
> Ciasto odstawiamy do lodówki na ok 24h.
>
>
> Smacznego