« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

Gość

2013-02-12 10:04

|

Potrzebna kategoria poradnika

Jak zrobić sok typu "kubuś"? Proszę bardzo :)

Domowy Kubus
200 g marchwi
350 g jablka
100 g banana
100 g cukru
3/4 MT "cytrynki"
woda
Marchew utrzec - czas 5 sek., obr. 4. Dolac 750 ml wrzacej wody i gotowac -
czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1. Dodac pozostale skladniki i miksowac - czas
1 min., obr. Turbo. Uzupelnic wrzatkiem do 2 litrów i gotowac - czas 4 min.,
temp. 95°C, obr. 1,5. Na koniec zmiksowac - czas 30 sek., obr. Turbo i przelac
do butelek po Kubusiu.



Sok grapefruitowo - jablkowy typu "Dr Witt"
300 g grapefruitów (miazsz bez blonek i pestek)
300 g jablek (winnych)
80 g cukru
1/2 MT "cytrynki"
woda
Grapefruity i jablka zmiksowac - czas 30 sek., obr. Turbo. Dolac 700 ml wrzacej
wody i gotowac - czas 10 min., temp. Varoma, obr. 2. Dodac pozostale skladniki,
uzupelnic wrzaca woda do 2 litrów i zagotowac - czas 2 min., temp. Varoma, obr.
2. Nastepnie ostudzic.
Pycha, sprawdzone!
PS Zapomnialam dodac, ze MT = 100 ml, a Varoma to po prostu temp. wrzenia.



Sok owocowy
2 pomarancze,
2 jablka,
2 banany,
1 woreczek lodu,
3 lyzki cukru,
litr wody mineralnej.
Skladniki zmiksowac (30-40 sek., obr. 9 lub Turbo).



Sok owocowy
3 jablka,
garsc winogron,
1/2 cytryny,
1 woreczek lodu,
litr wody mineralnej;
Skladniki zmiksowac (30-40 sek., obr. 9 lub Turbo). Odcedzic

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
madziara8115

Tylko ,ze trzeba miec chyba Termomix ;) juz sie ucieszylam, ze moze jest jakis sposob na przygotowanie bez...

Zawsze można blenderem zmielić :) tylko marchewa musi być rozgotowana :) później przez drobne sitko przepuścić i mamy sok :)
Dziś tak zrobię :P

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
muffka

A mam pytanko, czy te soki można zamykać  butleki i pasteryzować na później?wink