« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
roslina28

2013-03-14 18:04

|

Potrzebna kategoria poradnika

Czekoladowa fantazja / tort czekoladowy

skladniki :

Biszkopt:

7 łyzek mokate cappuccino czekoladowego 

7 jajek 

1 szklanka cukru 

1 szklanka maki tortowej 

2 łyzeczki proszku do pieczenia 

Masa czekoladowa : 

500ml smietanki kremowki 

30 dag czekolady gorzkiej lub mlecznej , zalezy co kto lubi .

   

Dzień wczesniej , wstawić śmietankę do garnka , postawić na małym ogniu , połamać czekoladę wrzucić do smietanki , mieszac czesto aby się nie przypaliło az czekolada się rozpuści .

Jak ostygnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin .

Biszkopt : oddzielić białka od żółtek .

Ubic białka , dodac cukier , dalej ubijając dodać żółtka , jeszcze chwilę poubijać , caly czas mieszajać dodać make i proszek do pieczenia oraz cappuccino czekoladowe . Wylac na blachę , piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni .

 

Gotowy biszkopt , podzielić na dwie części , przełożyc wczesniej ubitą smietanką , udekorować z wierzchu odrobiną bitej smietany , posypac kakao udekorować wedlug uznania , u mnie to byly platki migdałow .

 

ps . Oczywiście nasaczyc biszkopt , u mnie to była kawa z amaretto :)

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

nareszcie jakis przepis od Ciebie!!!!!!

Na weekendzie trzeba bedzie zrobic :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

ciekawska powiem ci tylko szczerze ze nastepnym razem kupuje dwie smietanki i kroje biszkopt na trzy częsci a nie na dwie .

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

bylo za suche?

dobra to ide dobrobic 2 smietanke ;D

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

nie za suche ale spokojnie bylo miejsce na dwa przełozenia tortu :) 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adulka197

szkoda, że nie mozna spróbować ;D tak apetycznie wyglada 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewakamila95

taki krem latwiej zrobic tak - podgrzewasz śmietanke(0,5l), i zdjemujesz z ognia zanim się zagotuje, do goracej wrzucasz 3 polamane lub posiekane tabliczki czekolady, mieszasz az sie rozpusci,, czekasz az ostygnie i wstawiasz do lodówki na kilka godzin az troche zgęstnieje, wyjmujesz, i mikserem ubijasz przez kilka minut,

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
elila89

ummmm... narobiłaś mi teraz smaka :-) zjadłabym teraz- wygląda pysznie :-)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
joanna88

Przepis wypróbowany,z tym,że go trochę zmodyfikowałam.:) Rodzina zachwycona,wszystkim smakowało i chcą powtórkę. Dzięki Roślinko.