« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

2013-04-08 07:28

|

Potrzebna kategoria poradnika

Mini szarlotki na cieście francuskim

 

Składniki:
 
arkusz ciasta francuskiego
2 jabłka
łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
jajko
 
 
Rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego niewielką szklanką lub kieliszkiem parzystą ilość kółek.
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do nich cynamon i łyżeczkę cukru ( resztę cukru zostawiamy do posypania ciastek ) i mieszamy.
Jajko roztrzepujemy delikatnie w miseczce.
 
Bierzemy jedno kółko, jego brzegi smarujemy jajkiem, na środek nakładamy jabłka i przykrywamy drugim kółkiem. Brzegi zlepiamy dość mocno, możemy do pomocy użyć widelca.
 
Tak przygotowane szarlotki nacinamy od góry na krzyż i smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem.
 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Komentarze

Brak komentarzy