« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
krolowasaba
krolowasaba

2013-04-17 20:45

|

Potrzebna kategoria poradnika

Od 7 miesiaca :)

 

Przecier z owoców, warzyw i mięsa z indyka

(OD 7 MIESIĄCA ŻYCIA)

SKŁADNIKI

marchew

ziemniak

pół jabłka

20 g mięsa z piersi indyka

łyżeczka oliwy

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Ziemniaka i marchew wyszoruj , marchew, pietruszkę - umyj, wyszoruj, obierz, opłucz i przygotuj ilości jak w recepturze. Owoce opłucz, a następnie jabłko obierz, porzeczki odszypułkuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojone warzywa, ugotuj do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodaj jabłko i porzeczki, gotuj jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przetrzyj je przez grube sitko. Osobno ugotuj mięso (ok. 15 minut) i posiekaj bardzo drobno. Przecier połącz z rozdrobnionym mięsem, dodaj olej, zagotuj. Podawaj dziecku po lekkim schłodzeniu.

 

Delikatna jerzynka ( od 7 miesiaca zycia)

Składniki:

 

25 g dyni
lyzeczka masla
30 ml mleka modyfikowanego
szczypta soli ( dla rocznego dziecka)

 

Przygotowanie:

Dynie umyj obirz ze skorki pokroj w kostke . Wrzuc do garnuszka z wrzatkiem . Gdy się dobrze rozgotuje dodaj maslo  i mleko . Starszakowi możesz tez doprawic startym serem.

 

 

Mus dyniowo-morelowy(OD 8 MIESIĄCA ŻYCIA)

SKŁADNIKI

300 g dojrzałej dyni

50 g suszonych moreli

pół szklanki soku jabłkowego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Morele umyj, posiekaj, zalej sokiem jabłkowym i gotuj ok. 10 min. Dynię obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Wsyp do moreli pokrojoną dynię i gotuj razem jeszcze ok. 10 min. Następnie zmiksuj wszystko.

 

Mus jabłkowo-morelowy(OD 8 MIESIĄCA ŻYCIA)

SKŁADNIKI

1 małe jabłko

1 mała morela

1 łyżeczka kleiku ryżowego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Owoce umyj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Z jabłka wykrój gniazdo nasienne a z moreli pestkę. Jabłko i morelę pokrój w kostkę. Kleik ryżowy wymieszaj z przegotowaną a następnie wystudzoną wodą. Owoce zagotuj w małej ilości wody, następnie dodaj rozrobiony kleik. Całość zmiksuj na aksamitny mus.

 

Budyń jabłkowy(OD 10 MIESIĄCA ŻYCIA)

SKŁADNIKI

około szklanki mąki kukurydzianej

duże jabłko

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Obierz jabłko i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj mąkę kukurydzianą (tyle by wchłonęła sok). Wymieszaj przełóż do małej natłuszczonej foremki. Piecz koło 20 min w 180 st. C (aż wierzch się zarumieni).

 

Kotlet cielęcy z ananasem(OD 11 MIESIĄCA ŻYCIA)

SKŁADNIKI

cielęcina (100 g)

ananas (2 plasterki)

majeranek

lukrecja

1 łyżeczka oliwa z oliwek

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Cielęcinę posyp ziołami i skrop oliwą z oliwek, odstaw, by przeszła ziołami, a następnie piecz na grillu ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia włóż plastry ananasa.

 

Zupa-krem z pomidorów(OD 11 MIESIĄCA ŻYCIA)

SKŁADNIKI

1/2 kg pomidorów

łodyga selera naciowego

2 łyżki oleju rzepakowego

4 łyżki śmietany jogurtowej

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Pomidory sparz i obierz. Seler posiekaj jak najdrobniej. Pomidory i seler zalej wodą i gotuj 20 min. Zmiksuj. Dodaj śmietankę i oliwę.

 

Kuskus z zieloną fasolką szparagową (od 11 miesiąca życia)

SKŁADNIKI

pół szklanki kuskusu

cebula

szklanka mrożonej fasoli

2 pomidory

pół szklanki kukurydzy

łyżka oliwy

przyprawy

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Zeszklij cebulkę, dodaj bulion, mrożoną fasolkę i podgotuj. Przygotuj kuskus (wg przepisu na opakowaniu), dodaj do niego pokrojone w ćwiartki pomidory, kukurydzę z puszki, dopraw wszystko tymiankiem, solą i pieprzem.

 

Racuchy jabłkowo-żurawinowe (OD 11 MIESIĄCA ŻYCIA)

SKŁADNIKI

2 jajka
1 jabłko
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
garść żurawiny suszonej
1/4 szklanki maślanki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Rozdziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier puder, a następnie żółtka. Dolej maślankę i dalej ubijaj. Do masy dodaj mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Na koniec kiedy masa będzie już gładka dołóż utarte na tarce z dużymi otworami jabłka i przesiekaną nożem żurawinę. Smaż na małym ogniu mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Możesz podawać posypane cukrem pudrem.

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
koniczynka87

yes