« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena
migrena

2013-09-29 15:40

|

Potrzebna kategoria poradnika

Ślimaczki z ciasta francuskiego.

Czyli bajecznie proste, bajecznie efektowne i na multum sposobów - słodko, ostro. 

Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i pomyśleć na co dziś mamy ochotę. Oto kilka pomysłów, których doszukałam się w sieci i bardzo przypadły mi do gustu. 

Nie raz pytamy o pomysł co położyć na imprezowym stole  - myślę, że ślimaczki to idealny pomysł na imprezę każdej kategorii.

Cała sztuka w tym by ciasto francuskie rozwałkować, posmarować tym na co akurat mamy smak, zwinać w rulon, posmarować białkiem i pokroić w plastry. 

Na słodko:

Z twarogiem, rodzynkami i cukrem wanilinowym.

 
opakowanie ciasta francuskiego
solidna garść rodzynek
twarożek (może być tzw. kanapkowy)
½ opakowania cukru waniliowego
Rodzynki płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Namaczamy około 5-10 minut, a następnie odcedzamy.
Twarożek mieszamy z cukrem waniliowym, a następnie delikatnie łączymy z rodzynkami.
Ciasto francuskie rozwijamy i na ¾ jego powierzchni rozsmarowujemy twarożek.
Zwijamy ciasto, a następnie tniemy ostrym nożem kawałki grubości ok. 2 cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10-15 minut w 180 st. C. Jeśli zaczynają cię przypiekać, a ciasto jeszcze jest surowe, można przykryć je folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).

 

Ślimaczki z szynką i serem żółtym.

 
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego 45-50 dag
ok 40 dag wędliny
ok 40 dag sera żółtego
1 jajko
natka pietruszki
 
 
 
 
 
1. Rozmrożone ciasto wałkujemy do wielkości ok 40x50cm
 
2. Na cieście układamy wędlinę a na niej starty na grubych.
 
3. Zwinąć od dłuższej strony w rulon, docisnąć szew i posmarować białkiem, aby się dobrze skleił.
 
4. Roladę kroimy w centymetrowe plastry.
 
5. Pieczemy 20 minut w temp. 200C, ale po 15 min. smarujemy żółtkiem zmieszanym z łyżką wody.

Wariacji jest tyle ile smaków. Można ciasto posmarować samym dżemem czy nutellą,gęstym budyniem, dodać może jakiś kokos aromat..

 można zrobić farsz z twarożku na ostro z czosnkiem i ulubionymi przyprawami, ze smażonymi pieczarkami i serem żółtym, ze szpinakiem, z salami serem żółtym i suszonymi pomidorami. 

 

Mnie się bardzo podobają ślimaczki, może drogi interes ze względu na fakt, że ciasto francuskie jest drogie i jest go mało, ale raz na czas.. nawet ja sobie nie odmówię :P zastanawiam się z czym pierwsze zrobić...

Komentarze

Brak komentarzy