Poradnik
Jest wiele domowych, bardzo prostych i tanich sposobów na to, by przedłużyć "żywot" jedzenia, poprawić jakość potraw, czy też np. jak najdłużej utrzymać wartości odżywcze warzyw i owoców. Wypróbowały je nasze babki i matki, dlaczego nie miałybyśmy skorzystać z nich i my?
Mleko
- Przypalone mleko trzeba przegotować ze szczyptą soli.
- Mleko nie wykipi, jeśli brzeg garnka posmarujemy tłuszczem.
Śmietana
- Śmietana dodana do zupy nie zwarzy się, gdy dodamy do niej trochę słodkiego mleka i wymieszamy.
Ser
- Wysuszony twardy ser żółty będzie znowu świeży i miękki, jeżeli przez kilka godzin wymoczymy go w świeżym mleku. Można też wysuszone resztki sera zetrzeć na tarce i przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku. Jest to doskonała przyprawa do sosów, kanapek i zapiekanek.
Jaja
- Aby sprawdzić czy jajko jest świeże wkładamy je do kubeczka z zimną wodą. Świeże opadnie na dno, zepsute będzie pływać.
- By jajko nie pękło podczas gotowania trzeba wyjąć je 15 minut wcześniej z lodówki, a do wody dodać szczyptę soli (ułatwi to także obieranie jajka). Jeśli już pęknie, a nie chcemy by białko wypłynęło dodajemy do wody odrobinę octu.
- Jajko ugotowane rozpoznasz łatwo, bo po zakręceniu na stole będzie się długo kręcić. Surowe nie.
- Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli dodamy łyżkę mleka na każde jajko.
- Białko jaj szybciej się ubije i usztywni, jeśli dodamy odrobinę zimnej wody lub kilka kropli soku z cytryny. Można też dodać szczyptę soli.
- Przy panierowaniu kotletów do rozbitego jajka można dodać kilka kropli oliwy. Dzięki temu bulka tarta będzie się lepiej trzymać.
Mięso
- Schab będzie soczysty, jeśli przed pieczeniem sparzy się go wrzątkiem.
- Pieczeń nie będzie wysuszona, jeśli do piekarnika na czas pieczenia wstawi się garnuszek z wodą.
- Gotowana szynka będzie bardziej soczysta, jeśli zaraz po ugotowaniu zanurzy się ją w zimnej wodzie, która ochłodzi mięso z wierzchu.
- Nawet najtwardsze mięso zmięknie w gotowaniu, jeśli wlejemy do garnka łyżeczkę wódki.
- Mięso będzie mieć chrupką skórkę, jeśli oprószysz je mąką ziemniaczaną.
- Cielęcina po upieczeniu będzie miękka, gdy na 2,3 dni zamrozisz ją albo włożysz na 3 godziny do zakwaszonego octem oleju.
- Kotlety będą miały chrupką panierkę, gdy będziesz je smażyć krótko na gorącym tłuszczu
Rosół
- Rosół trzeba gotować powoli (2 -3 godziny). Gotowany szybko staje się mętny.
- Rosół będzie miał ładny kolor, jeśli podczas gotowania wrzucimy do niego kawałek suchego żółtego sera.
- Rosół będzie klarowny, jeśli rozmącisz kilka białek, wlejesz do gotującego się wywaru, a kiedy się zetną, przecedź je przez sitko.
Warzywa
- Brokuły, kapustę, brukselkę gotuj dolewając kilka łyżek mleka. Chroni witaminę C i poprawia smak.
- Aby utrzymać w marchewce karoten, dodaj odrobinę tłuszczu.
- Jeśli groszek czy szpinak szybko ostudzimy po gotowaniu - warzywa pozostaną zielone.
- Warzywa należy smażyć krótko, ale na dużym ogniu - zachowają więcej witamin.
- Buraczki obierzesz łatwo ze skórki, kiedy po ugotowaniu natychmiast zalejesz je zimną wodą.
- Ziemniaki będą smaczniejsze, gdy do wody, w której się gotują, dodasz trochę czosnku.
- Gdy do gotowanych ziemniaków w mundurkach dodasz odrobinę octu, skórka nie będzie pękać i łatwiej będzie ją zdjąć. Łatwiej je obierzesz, gdy zaraz po ugotowaniu polejesz je zimną wodą.
- Najmniej soku wycieknie z pomidora, gdy pokroisz go w poprzek.
- Pomidora obierzesz najłatwiej, gdy natniesz jego spód na krzyż i po ułożeniu na sitku polejesz wrzątkiem.
- Unikaj łączenia ogórków i pomidorów. Sok z surowych ogórków zawiera enzymy niszczące witaminę C.
- Kukurydzę gotuj z dodatkiem mleka i cukru - nadadzą jej przyjemny aromat. Nie sól wody, bo kukurydza stwardnieje.
- Mrożone warzywa będą jędrne, gdy do wrzątku wrzucisz je zamrożone.
- Natki pietruszki nie przechowuj w pobliżu pomidorów czy jabłek, gdyż w ich towarzystwie znacznie szybciej żółknie i więdnie.
Grzyby
- Jeżeli suszone grzyby będziemy moczyć w solonym mleku przez kilka godzin, będą smakowały jak świeże.
Ciasto
- Ciasto drożdżowe będzie delikatne i puszyste, jeśli użyjesz samego żółtka i dolejesz trochę więcej ciepłego mleka.
- Kruche ciasto będzie smaczniejsze, kiedy część mąki zastąpimy mielonymi orzechami.
- Pizza będzie chrupiąca, kiedy część mąki na ciasto zastąpisz kaszą manną.
Miód
Miód przechowuj w temperaturze 8-12 C w szklanych naczyniach nieprzepuszczających światła. Nie trzymaj go w lodówce - zamrożenie powoduje granulację, ani na słońcu, gdyż promienie słoneczne powodują rozkład substancji biologicznie czynnych. Jeśli w słoiku miodu tworzą się dwie warstwy - na dole skrystalizowana, u góry syrop, oznacza to, że miód jest niedojrzały i nie nadaje się do przechowywania. Nie należy go podgrzewać ani mieszać z wrzątkiem, ponieważ traci wtedy właściwości. Nie można go trzymać razem z produktami wydzielającymi silne zapachy, gdyż miód szybko je wchłania.
Inne
- Tłuszcz nie będzie pryskał, gdy patelnię przetrzemy szmatką nasączoną octem.
- Świeży chleb łatwiej pokroisz, jeśli ostrze noża zanurzysz w gorącej wodzie i szybko wytrzesz.
- Ryż nie rozgotuje się i będzie śnieżnobiały, jeśli do wody wlejesz kilka kropel soku z cytryny.
- Zupa będzie miała intensywny smak, gdy mięso i warzywa włożymy do zimnej, a nie wrzącej wody.
- Świeże drożdże wypłyną na wierzch, jeśli zalejesz je gorącą wodą.
- Dania z grochem lub fasolą nie przypalą się, gdy dno garnka posmarujesz skórką słoniny i zostawisz ją w naczyniu na czas gotowania.
zrodlo: Artykuł Anny Kołacińskiej-Trzeciak utw. 26-06-2008
Komentarze
2011-06-30 23:32
Rewelacyjne porady,Dzieki i powiem Ci ze ja tez miekne po lyzeczce wodki ;) hehe
2011-06-30 23:50
To o jajkach wiedzialam i zawsze tak robie, ale reszty nie :) Dzieki napewno sie przyda :)
2011-07-01 10:50
hahah katita juz po łyżeczce wódki miękniesz
Super porady dzięki
2011-07-01 23:17
hahaha nie pije wodki,juz nie pamietam kiedy ostatni raz 14 miesiecy ciazy zrobilo swoje no i kacor jest okropny ale jak to przeczytalam to jakos mi tak przyszlo do glowy i rozbawilo ;)
2011-07-02 21:09
chyba sobie wydrukuje i powiesze w kuchni :)
super porady :)
2011-07-04 17:32
swietne ja dzis ugotowalam ziemniaki z zabkiem czosnku bo bylam ciekawa i faktycznie maja lepszy smak;)))) Super porady ;)))
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży