« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka
katiuszka

2014-02-15 19:31

|

Potrzebna kategoria poradnika

Chleb mojego męza .... <3

Pieczenie chleba.

 

Proporcje

 

Na 100 gram mąki zastosować

1g drożdży instant

68 ml przegotowanej ciepłej wody

 

Proporcje mąki na 100 gram mieszanki

 

68 gram mąki graham typ 1850 i 32 gramy mąki żytniej typ 2000

 

Można stosować różne mieszanki(różna zawartość różnej mąki – radzę stosować pełnoziarniste).  Zależało mi na chlebie o wysokiej zawartości błonnika i opóźnionym wchłanianiu węglowodanów. Do ciasta dodaję również otręby pszenne lub żytnie w ilości około 50 gram na 500 gram mieszanki  (dodatki mogą być różne np. dynia , słonecznik, otręby owsiane itp.)

 

Przepis na chleb

 

Ponieważ na rynku dostępne są drożdże instant w opakowaniach 7 i 8 gram przeliczam ilość potrzebnych składników na pełne opakowania drożdży. Ja robię chleb na dwa  8 gramowe opakowania.

 

Fot.1. Przykładowe produkty do wypieku chleba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stosując  proporcje otrzymujemy następujący przepis:

 

16 gram drożdży instant

ok. 1090 ml wody(16x68ml=1088ml)

1600 gram mieszanki (16x100gram= 1600gram)

150 gram otrębów pszennych lub żytnich ( jak najwyższa zawartość błonnika)

olej i sól

 

Skład mieszanki:

ok. 1100 gram mąki graham typ 1850 (16x68gram=1088 gram)

ok.500 gram mąki żytniej typ 2000 (16x32gramy=512 gram)

 

 

Wykonanie

 

Do miski wsypujemy wszystkie składniki, niepełne 2 łyżki soli, 6 łyżek oleju lub oliwy (ok. 2 łyżki na 500 gram mieszanki). Mieszamy mikserem aż zniknie woda.

 

Fot.2. Po mieszaniu mikserem

 

 

Później wyrabiam ciasto ręcznie w misce około 10-15 minut aż do połączenia się składników

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fot.3. Ciasto po mniej więcej 5 minutach wyrabiania

 

Wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie jednolite. Wtedy samo będzie się odklejać od miski i nabierze odpowiedniej konsystencji.

 

Fot.4.Ciasto właściwie wyrobione.

 

 

 

Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 35-40 minut. Przykrywam miskę ściereczką. W międzyczasie przygotowuję keksówki . Mniej więcej jedna na 500 gram mąki.

 

Fot.5. Keksówki nasmarowane margaryną.

 

 

Fot.6. Keksówki poprószone mąką.

 

 

 

 

 

 

Po 40 minutach wyciągam wyrośnięte ciasto z miski .Kładę je na podkładkę posypaną mąką i całe posypuję mąką.

 

Fot.7. Ciasto wyciągnięte z miski.

 

Fot.8.Ciasto poprószone mąką.

 

 

 

Ciasto dzielę na trzy równe części  i wkładam do keksówek . Ważne żeby dokładnie i równo ułożyć ciasto oraz szczególnie zadbać o dokładne wypełnienie rogów foremek.

 

Fot.9.Ciasto w foremkach.

 

 

Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Przykrywam je ściereczką. Po 40 minutach wkładam keksówki  do piekarnika na nagrzanego do 200 stopni. Piekę przez 10 minut. Zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez 45 minut. Później wyłączam piekarnik i zostawiam chleb w piekarniku na 15 minut. Potem wyciągam go z foremek i zostawiam do ostygnięcia pod ściereczką.

 

Fot.10. Upieczony chleb.

 

Fot.11.Upieczony chleb – przekrój.

 

 

Uwagi;

 

1.Chleb nadaje się do jedzenia po pełnym wystudzeniu najlepiej po 6-8 godzinach.

2. Próby pieczenia chleba radzę zacząć 500 gramów mieszanki (czyli od jednej keksówki). Dobre wyrobienie 1600 gram mąki wymaga już znacznego wysiłku.

3. W razie pytań proszę kontaktować się z moją żoną.

4. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za przypadki śmiertelne i zatrucia spowodowane spożyciem chleba według tego przepisu.

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Brak komentarzy