« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
koniczynka87
koniczynka87

2014-07-04 07:59

|

Potrzebna kategoria poradnika

Pyszne, domowe JAGODZIANKI :)

Jagodzianki

Ciasto drożdżowe:

-500 g mąki pszennej 550

-30 g świeżych drożdży

-1/2  łyżeczki soli

-1 szklanka mleka

-1 jajko

-¼ szklanki oleju lub roztopionego masła

-½ szklanki cukru

-2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Farsz:

-400 g jagód

-3 łyżki cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Z drożdży, 3 łyżek ciepłego mleka, 1 łyzki cukru i 1 łyżki maki przygotować zaczyn i odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn i wymieszać. Następnie wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać olej, cukier i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16-18 części. Zostawić na kilka minut do napuszenia. Z każdej części zrobić dłonią okrągły placek i na jego środku umieścić łyżkę jagód. Połączyć brzegi, uformować owalną bułeczkę i  wykładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem łączeniem do dołu. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Koniczynko, pyszota... A jagodki nie wypłyną w zasie pieczenia bo ja takie doświadczenie mam niemiłe.... ?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
koniczynka87

Dzięki mączce ziemniaczanej jagody nie puszczają soku i wypływają na prawdę w minimalnych ilościach :)

 

Kamilka ten przepis jest bardzo prosty, mi to ciasto zawsze wychodzi :) Zachęcam do spróbowania bo efekty są przepyszne :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Koniczynko, dziekujękiss.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
koniczynka87

Ewunia bardzo sie cieszę, że jagodzianki smakują i wyszły :) ten przepis jest uniwersalny i zawsze się udają :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
nala24

po długiej walce ale są moje pierwsze jagodzianki i moje pierwsze ciasto drożdzowe jeszcze  nie jestem wprawiona w pieczenie ale ucze się dzielnie sa pysznę na prawdę pyszne ;)