Poradnik
Mrożenie to dobry sposób na przechowywanie jedzenia. Jest to łatwe i wygodne wyjście wtedy, kiedy mamy za dużo jedzenia i nie damy rady zjeść wszystkiego od razu. Dzięki zamrażaniu zaoszczędzamy czas i nic nam się nie marnuje.
Mrożenie żywności to wbrew pozorom bardzo stary sposób na jej przechowywanie. Już w czasach prehistorycznych używano śniegu i lodu aby przechowywać upolowaną zwierzynę. Nieco później, ale na długo przed tym jak pojawiły się lodówki udoskonalano metody mrożenia. Starożytni Chińczycy „chłodnie” robili sobie w piwnicach przy pomocy lodu.
Dziś na szczęście nie musimy uciekać się do wymyślnych sposobów. Jeśli ugotujemy lub kupimy za dużo jedzenia, wystarczy je schować do zamrażalnika i możemy je wykorzystać w później, kiedy nie mamy akurat czasu lub ochoty na gotowanie. Należy jednak przestrzegać kilku zasad, aby nie dopuścić do zepsucia mrożonej żywności:
1. Mrozimy tylko świeże i dobre jedzenie, zamrażanie nieświeżych potraw nie przywróci im świeżości.
2. Należy stosować odpowiednie opakowania – plastikowe woreczki do mrożenia albo specjalne pojemniki zapobiegną uszkodzeniu żywności.
3. Warto też podzielić jedzenie na porcje pakowane osobno, jeśli wiemy, że po rozmrożeniu nie zjemy całości.
4. Na opakowaniu z jedzeniem należy umieścić opis z datą – opakowanie można podpisać niezmywalnym markerem lub doczepić karteczkę.
5. Przed włożeniem jedzenia do zamrażalnika, należy poczekać aż ostygnie, jeśli wcześniej było gotowane – gorące jedzenie może uszkodzić zamrażalnik oraz inne znajdujące się w nim produkty.
6. Nie wszystko nadaje się do mrożenia, jeśli zostało nam dużo sałatki z majonezem, nabiału, dań kapustnych, napojów gazowanych, świeżych soków, niektórych owoców, np. bananów, arbuzów, pomarańczy, nie należy umieszczać ich w zamrażalniku.
7. Warto mieć na uwadze, że mrożone jedzenie nie może leżeć wiecznie w zamrażalniku, po pewnym czasie traci na jakości i nie nadaje się do spożycia, np. surowe mięso można przechowywać 1 rok, a zamarynowane tylko przez miesiąc, kotlety, chleb, dania makaronowe przez pół roku, natomiast zupy do 3 miesięcy.
8. Raz rozmrożonej żywności nie należy mrozić po raz kolejny.
9. Odpowiednia temperatura do mrożenia powinna wynosić co najmniej -18 stopni C.
Dzięki mrożeniu nadwyżek żywności oszczędzamy czas, pieniądze i nic nam się nie marnuje. Jeśli będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, możemy się cieszyć dobrym, zdrowym jedzeniem, nie pozbawionym swoich cennych wartości odżywczych.
Komentarze
2015-08-30 16:33
Moja uwaga:
6. Nie wszystko nadaje się do mrożenia, jeśli zostało nam dużo sałatki z majonezem, nabiału, dań kapustnych, napojów gazowanych, świeżych soków, niektórych owoców, np. bananów, arbuzów, pomarańczy, nie należy umieszczać ich w zamrażalniku.
Mroziłam bigos oraz swieze soki w foremkach na lody. Nie widze problemów z ich mrożeniem.
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży