« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tera
tera

2011-08-11 16:22

|

Potrzebna kategoria poradnika

Mus z jabłek bez cukru- dla dzieci i nie tylko :D

Moim zdaniem bardzo proste- tzn. w moim domu rodzinnym, znane "od zawsze", ale ponieważ to wyszło w którymś pytaniu piszę.

Jabłuszka, nie kwaśne, w ilości takiej jaką dysponujemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki wprost do garnka.

Jak już będziemy mieli odpowiednią ilość do garnka wlewamy troszkę wody- ok. 2-3 cm od dna i gotujemy mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Jaki czas gotowania- nie wiem :) musi się to wszystko dobrze rozgotować. (Dla niecierpliwych to dośc długo.)

W międzyczasie mozna jabłuszka wcinać na ciepło :) 

Jak już musik będzie gotowy nakładamy go do wcześniej przygotowanych słoiczków i gotujemy słoiczki 10-12 min.

Chowamy do spizarki i wyciagamy w długie zimowe wieczory, albo podajemy maluchowi  (i sobie też) na superowy podwieczorek w czasie kiedy nie ma już jabłuszek :D 

My wcinamy to wszyscy namiętnie: na chlebek, do naleśników, placuszków, deserów... i co tam jeszcze przyjdzie do głowy :D

Smacznego!!!

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
antoniana

Plusik . ; )

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
oelao

ale bez cukru?? w ogóle?? i jak długo to się nie psuje? 

ja robię takie jabłuszka ale z cukrem, bo wszyscy mówią, że bez to się zepsuje, dlatego bardzo jestem ciekawa ile takie robione przez Ciebie można "potrzymać" i są zdatne do jedzenia:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tera

Tak- bez cukru. Dlatego gotujesz słoiki. Wytrzymają tak długo, dopóki ich nie zjesz, zapasy mojej mamy nie raz zostwały na drugi rok i nic się nie działo. U mnie już znikają około marca - kwietnia, ale ja nie robię tak wielkich ilości.

A i tak "wcinamy" to prawie przez cały okres "bezjabłkowy",  bo takie jabłko kupione w styczniu, to juz nie pachnie latem... :D

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mmaja

dziękuje :*

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
goshia26

super! ja zrobilam wlasnie bez cukru taki musik do sloikow, ale slyszalam ze bez cukru sie psuja i mialam juz je wyrzucic! dzieki kochana!

plusik:)

Lecę zatem do ogródka po jabłuszka i zabieram się do pracy:)