« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adusia91
adusia91

2013-11-09 15:37

|

Pozostałe

Potrzebuje dobry przepis na ciasto do pizzy

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sylkaaaaaaaa

http://www.wielkiezarcie.com/recipe204.html robiłam ostatnio i było pyszne :D

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mlodamamaaw

ja mam swoj wlasny przepis, zawsze wychodzi :) serio, zawsze :)
3 szkl maki lyzka oliwy szczypta soli drozdze pol kostki szklanka cieplej wody wszystko ugniatasz podsypujac maka min 1 minut mozesz dluzej ( im dluzej tym lepsze ciasto:)i od razu po mozesz dac na blache i piec pizze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Sprawdzone wielokrotnie i pasujece tym ,którzy nie powinni jeśc dużo węglowodanów.

CIASTO NA PIZZE – ilość na dużą blachę na ciasto lub 2 - 3 keksówki ( nie na blachę piekarnika)

Czas: 20 min
Trudność: łatwe
Składniki:
· 1 ¾ szkl. mąki ( ja biorę pełnoziarnistą)
· ½ szkl. letniej wody
· 2 dkg świeżych drożdży lub drożdże instant
· ½ łyżeczki soli
· ½ łyżeczki cukru (dla drożdży J) nie obawiaj się to minimalna ilość
· 2 łyżki oliwy/oleju (czasami daję trochę więcej)

Przygotowanie:

1. drożdże + cukier+ połowa wody+ 1-2 łyżki mąki = zaczyn, zostawić do wyrośnięcia ( ok. 5-10 minut wystarczy)
2. Po 10 minutach -> przesiana mąka + sól+ reszta wody+ oliwa/olej + wyrośnięty zaczyn
3. wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od rąk i będzie puszyste
4. rozwałkować
5. wyłożyć ciastem blachę ( ja piekę na papierze do pieczenia, ale można posmarować blachę i posypać buła tartą, jednak bułka podniesie poziom węglowodanów więc staram się tego unikać)
6. reszta pizzy wg uznania – sos, ser i inne dodatki

Piec ok. 15- 20 min piekarniku o temp. 220-240 stopni C. Zresztą pizza lubi duuuużo ciepła:-)


SMACZNEGO:-)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marcelka089

350 g mąki, 4 łyżki oleju lub oliwy, łyżeczka soli - to wszystko do michy. nalać niecałą szklankę ciepłej wody. do miseczki rozdrobnić 1/3 drożdży, dodać łyżeczkę cukry, odrobinę wody ze szklanki, wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek, przelać do michy z mąką, wlać resztę wody ze szklanki, wyrobić, tak aby nie kleiło się do rąk. piec w maksymalnej temperaturze ok. 15 min.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993