« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
roslina28

2013-12-01 12:56

|

Uwagi i opinie

Przepis na potrawke z kurczaka poszukiwany :)

Jakby ktoras z was miala sprawdzony przez siebie przepis to z chęcią przygarne :) chodzi mi po glowie taka przedszkolna potrawka i za Chiny Ludowe nie pamietam jak sie ja robi :/

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

* pół piersi z kurczaka

* udo z kurczaka (bez skóry)

* duża marchewka

* pietruszka

* kawałek selera

* pół cebuli

* dwie łyżki mrożonego zielonego groszku

* pół kostki rosołowej

* łyżeczka maizeny

* sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

Mięso włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, zagotować, odszumować. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i warzywa (oprócz groszku, który dodajemy po około 20 minutach). Wszystko ugotować do miękkości, wyjąć z bulionu. Mięso pokroić w drobną kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebuli się pozbyć (przynajmniej ja tak robię, bo nie lubię gotowanej). Przełożyć do bulionu, jeśli płynu jest za dużo to pogotować chwilę bez przykrycia i zredukować. Łyżeczkę maizeny rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, zagęścić sos, całość gotować jeszcze przez 2-3 minutki.
o dzieki wielkie chyba o ten przepis mi chodziło , powiedz mi tylko czym zageszczasz sos ? sama woda z mąka czy cos innego ?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

* pół piersi z kurczaka

* udo z kurczaka (bez skóry)

* duża marchewka

* pietruszka

* kawałek selera

* pół cebuli

* dwie łyżki mrożonego zielonego groszku

* pół kostki rosołowej

* łyżeczka maizeny

* sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

Mięso włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, zagotować, odszumować. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i warzywa (oprócz groszku, który dodajemy po około 20 minutach). Wszystko ugotować do miękkości, wyjąć z bulionu. Mięso pokroić w drobną kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebuli się pozbyć (przynajmniej ja tak robię, bo nie lubię gotowanej). Przełożyć do bulionu, jeśli płynu jest za dużo to pogotować chwilę bez przykrycia i zredukować. Łyżeczkę maizeny rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, zagęścić sos, całość gotować jeszcze przez 2-3 minutki.
o dzieki wielkie chyba o ten przepis mi chodziło , powiedz mi tylko czym zageszczasz sos ? sama woda z mąka czy cos innego ?
woda z mąką, ale ostatnio używam mąki krupczatki wiesz jaka to jest?

u córy w przedszkolu dodają jeszcze kukurydzę :)
jedyne danie jakie zje z ryżem bo tego nie lubi :)
wiem , wiem , mam taka make ;) dzieki bo gdzies na necie jeszcze czytalam że smietane dodaja albo żółtko do sosu .