Zna może ktoś
Odpowiedzi
2011-10-13 12:19:23
Risotto z mięsem
Składniki:
wołowina bez kości lub ugotowany kurczak-50g
włoszczyzna bez kapusty-50g,
ryż,
olej sojowy,
sól,
zielona pietruszka
sól
Wykonanie:
Mięso opłukać,zalać małą ilością gorącej wody,pogotować.Dodaćwłoszczyznę,posolić,ugoto wać.Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić.Pokroić w kostkę.Jarzyny z wywaru pokroić w kostkę.Ryż ugotować na sypko,połączyć z mięsem i jarzynami,dodać olej i posiekaną natkę pietruszki.
Pierś kurczaka w sosie szpinakowym
Składniki:
1 filet z kurczaka
Średnia marchewka
Kucharek albo ziarenka smaku
Maggi
Szpinak (ja preferuję mrożony,mniej roboty)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotować z marchewką,gdy będzie miękka wyjąć i pokroić w kosteczkę.Do gotującego się wywaru wrzucić szpinak i pogotować,na koniec wrzucić pokrojoną pierś i pogotować jeszcze chwilę.Można podać z ryżem lub makaronem.Mnie osobiście bardziej smakuje z ryżem.
Potrawka z kurczaka
Składniki i wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę,posolić,lekko podsmażyć na oleju.Marchew i białą część pora pokroić i wrzucić do kurczaka,zalać wodą,doprawić i dusić aż marchew będzie miękka.Później odparować trochę wody i wrzucić ugotowany ryż.
Ciasteczka z mąki kukurydzianej
Składniki:
2,5 szkl. mąki kukurydzianej
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
kostka margaryny bezmlecznej
Wykonanie:
Zagnieść wszystkie składniki i uformować z nich wałki o średnicy 5-6cm,schłodzić w zamrażarce przez pół godziny.Kroić w plasterki o grubości ok.0,5 cm i piec w temp. ok 180 st.aż spód zacznie lekko brązowieć.Smakują znakomicie z powidłami śliwkowymi lub wiśniowymi.
Dla mam maluszków ze skazą białkową.
SMACZNEGO!
Duszone ziemniaczki
Składniki:
5 średnich ziemniaczków,1 marchewka, pół piersi z kurczaka(czy mały kawałek innego mięska).
Wykonanie:
Kroję wszystko w kostkę (marchewka ciut drobniej niż ziemniaczki).
Wrzucam wszystko do garnka i zalewam wodą tak,żeby wszystko się schowała i gotuję na małym ogniu póki ziemniaczki się odrobinę nie rozgotują,a cała woda wsiąknie.Sól, pieprz w ziarenkach,liść laurowy,ziele angielskie i masełko do smaku.
Warzywa z…
Warzywa z:-porcja dla 4 osób
makaronem ( lubella - łazanki 1/2 opakowania)
lub ryżem ( 2 woreczki )
lub kaszą jęczmienną ( 2 woreczki )
lub 2 piersiami z kurczaka
lub piersią z indyka
Warzywa:
brokuły (nie wzdymają w przeciwieństwie do kalafiora )
marchewka (rzadko uczula )-2 szt.
kukurydza Pudliszki (śmiało mogą jeść mamy u których dzieci nie tolerują glutenu )
Wykonanie:
brokuły podzielic na drobne rózyczki,marchewkę pokroić na talarki,
wrzucic na patelnię lub garka razem z kukurydzą i makaronem lub ryżem (torebki rozciąc i wsypać ryż na patelnie lub do garka ).Zalać wodą tak aby wszystkie składniki dokładnie przykryć i dodać łyzkę oliwy lub innego tłuszczu (mamy u których dzieci nie mają skazy moga dać łyżke masła ).Wszystko dusic na małym ogniu bez przykrycia aż makaron czy ryż czy kasza z warzywami zmiękną i odparuje ewentualny nadmiar wody.Doprawic do smaku wg. uznania.
W przypadku warzyw z piersiami pokroic w kostke i chwilke podsmazyć,dodac warzywa zalać niewielka ilością wody i niech sie dusi aż mięsko i warzywa będa miekkie.
Delikatny gulasz
Składniki i wykonanie:
Mięso obtoczyć w mące z przyprawami(nie przesadzić z nimi),wrzucić na wrzątek i dusić.
Delikatna rybka
Składniki i wykonanie:
ryba(delikatnie przyprawiona + trochę soku z cytryny),na to zielony ogórek w plasterkach(ze skórką),na to żółty ser-wszystko zapiec w naczyniu żaroodpornym.
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Składniki na 2 porcje
• torebka ryżu- lepiej dziki-ma cenne mikroelementy i szczyptę szaleństwa (ja ugotowałam brązowy)
• puszka kukurydzy
• puszka tuńczyka w oleju (białko i oliwa to ważne składniki budulcowe)
• mały słoiczek majonezu
• szczypiorek (tylko z działki,nie pryskane chemią nowalijki!)
• sól do smaku
Etapy przygotowania
1. Ugotować na sypko ryż w osolonej wodzie,wystudzić.
2. w tym czasie odcedzić “zapuszkowane” produkty i posiekać szczypiorek.
3. wymieszać wszystkie składniki z majonezem,po schłodzeniu smaczny,zdrowy i prosty posiłek dla mamy karmiącej gotowy!
Sałatka z gotowanego indyka
Składniki i wykonanie:
woreczek ryżu,na to gotowany indyk posypany słodką papryką,na to jabłko posypane cynamonem i na to pokrojony banan.Wszystko zapiec w żaroodpornym naczyniu.
znalazłam na innym forum ;) Niechce zrobic sie odstep ;(
2011-10-13 12:21:20
A teraz coś na słodko :)
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Składniki:
– 1 szklanka ryżu,
– 1 łyżka masła,
– 50 g cukru,
– 4 jabłka, ew. rodzynki - łyżka,
– ćwierć łyżeczki cynamonu,
– kilka łyżek cukru, konfitury
Sposób przygotowania:
Ryż wrzuć do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie. Możesz również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnij konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę posmaruj masłem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryj ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.
Naleśniki bez mleka
Składniki:
– 4 jajka
– szklanka mąki
– łyżka oleju
– szklanka wody
Sposób przygotowania:
Zmiksuj składniki, odstaw ciasto na pół godziny. Usmaż naleśniki na wysmarowanej olejem patelni. Podaj z owocami, nadzieniem ze sparzonego szpinaku albo gotowanego i zmielonego mięsa przyprawionego pieprzem i odrobiną cebulki.
Kluski z mięsem
Ciasto jak na zwykłe śląskie kluski, do środka zmielone gotowane mięsko z łyżką oliwy. Oczywiście nie polewamy skwarkami
Składniki (jak na kluski śląskie):
– 1 kg ziemniaków,
– 25 dag mąki ziemniaczanej,
– sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i zemleć. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulki i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia. Kluski takie można też nadziewać, np. gotowanym mielonym mięsem lub owocami.
Ryba zapiekana z marchewką
– filet z ryby ugotuj, potem włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż startą marchewką i zapiecz
Łosoś prosto z pieca
Składniki:
– porcja filetu z łososia
– sok z cytryny
– sól
– masło
– koperek
Sposób przygotowania:
Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, lekko posól i posyp posiekanym koperkiem. Połóż na wierzchu kilka wiórków masła i zawiń w folię aluminiową. W 200 st. Celsjusza piecz rybę około 15 minut.
Mięsne kotleciki bez mąki
Składniki:
– 50 dkg mielonego mięsa z indyka
– 3 łyżki wody
– 2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego
– sól do smaku
– 2-3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów
Sposób przygotowania:
Mięso, wodę i sól starannie wymieszaj, do masy dodaj kleik i jeszcze raz wymieszaj. Na talerzyk wsyp kleik, obtocz w nim kotlety, smaż na oleju po obu stronach na złoty kolor. Z tego samego mięsa możesz upiec również klops.
Duszone żołądki drobiowe
Składniki:
– 50 dag żołądków drobiowych,
– duża porcja włoszczyzny,
– łyżka mąki,
– pół szklanki śmietany 12-proc.,
– sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku,
– łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
Żołądki oczyścić z tłuszczu, dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą i obgotować. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do rondla ze stopionym tłuszczem i obrumienić. Podlać wodą, dodać umyte, obrane, opłukane i pokrojone w plastry warzywa, osolić, przykryć i dusić do miękkości. Podprawić potrawę śmietaną wymieszaną z mąką, dodać pieprz i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać koper. Podawać z dowolną kaszą ugotowaną na sypko i surówką.
Gołąbki rybne dla mam
Składniki
duża sałata
1/2 kg fileta z ryby
1 szklanka ryżu
1 duża marchew
1 niewielka pietruszka
kawałek selera
1 srednia cebula
smalec
kostka rosołowa
sól i pieprz do smaku
Przepis dla mam karmiących piersią
Ryż zaparzyć w 2 szklankach wody z kostką rosołową.
Rybkę pokroić na malutkie kawałki.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej.
Cebulę drobniutko pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać w garnku.
Dosolić i popieprzyć do smaku. ( dać mało pieprzu jezeli chodzi o mamusie karmiące)
Sałatkę oddzielnie każdy listek zamoczyć w słonym wrzątku, by zmiekł i nie łamał się podczas zwijania. Taki listek położyć na talerzu i palcem zmiekczyć nerw główny. Następnie wyłożyć na nim farsz i delikatnie zwinąć.
Przełożyć do garnka, w którym będą gołąbki duszone.
Na wierzch przykryć listkami sałaty i położyć trochę smalcu.
Zalać 3/4 szklanki ciepłej wody.
Dusić w piekarniku pod przykryciem ok godziny.
P.S DAJĘ PRZEPISY NIE WYPRÓBOWANE TYLKO ZNALEZIONE NA NECIE :)
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży