« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewolkus26
ewolkus26

2011-08-31 11:32

|

edyt. 2011-08-31 11:36

|

Pozostałe

Przetwory...jak pasteryzować pomocy !!!

Zrobiłam małej mus jabłkowy i obiadki które bardzo lubi , ale nie mam zamiaru codziennie stać z blenderem, więc postanowiłam spasteryzować ale jak mam to zrobić .... pomocy dziewuszki

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dawidek

Musisz zagotować słoiki około 15 minut od wrzenia :) Jak tak robię z wszystkimi przetworami , wczoraj też robiłam jabłka i brzoskwinie :)

do goracych sloikow wlewasz jablka gorace, wycierasz dokladnie góre sloika i denka, zakrecasz odwracasz do gory nogami i przykrywasz sciereczką albo mozesz zrobic to w taki sam sposob tylko zamiast odwracac wrzucic do gara z woda (nie powinno przykrywac przykrywek) i na malym ogniu gotowac ok 20min.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
maja3049

Myślę, że powinnaś pasteryzować od 10-15 minut czas mierzyć od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
Później wyciągnij i odwróć do góry dnem i przykryj ściereczką, jak ostygną schowaj lodówki.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewolkus26

dzięki dziewuszki działam dalej :))

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
listopadowa

tyle że z tego co wiem te słoiczki (a szczególnie nakrętki) po gotowych obiadkach,deserkach itd nie zawekują ci sie. przynajmniej mi się nie udało.


a wekowałam długo dłużej niż 15min,i te pokrywki wogóle nie zassały

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewolkus26

listopadowa no właśnie też to zauważyłam...nic to człowiek uczy się na błędach :))