« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karolina123
karolina123

2011-05-21 11:08

|

Dieta niemowlęcia

Pulpeciki

dziewczyny wczoraj bylam u pediatry z moja corka i powiedziala zebym zrobila jej pulpeciki czy jakies miesko. i z tad moje pytanie... Jak przygotowac takie pulpeciki ? Prosze o pomoc

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sea29

mięsko mielone chude,troszke przyprawisz...formujesz kuleczke i wrzucasz na wrzacą osolona wodę..gotowac na wolnym ogniu około 15 min

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
nikodemek

JA ROBIŁAM MAŁEMU NORMALNIE JAK MIELONE DLA NAS TYLKO BEZ CEBULKI. DELIKATNIE PODSMARZAŁAM I POŹNIEJ GOTOWAŁAM A PÓŹNIEJ ZALEWAŁAM SOSEM POMIDOROWYM BO TAKIE MU NAJLEPIEJ SMAKUJĄ.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aneta31

Coś tu znalazłam:
filet z indyka lub kurczka
kasza manna
gotowane warzywa (marchewka, brokuły i inne według uznania)
jajko
mąka
Przepis

Mięso miksuję na jednolitą masę, dodaję jajko, ugotowaną kaszę mannę na wodzie, warzywa i troszeczkę przypraw. Po wymieszaniu lepię małe kuleczki, obtaczam w mące i wrzucam na wrzący bulion warzywny. Po 10 min wychodzą mięciutkie, smaczne małe pulpeciki.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aneta31

Coś tu znalazłam:
filet z indyka lub kurczka
kasza manna
gotowane warzywa (marchewka, brokuły i inne według uznania)
jajko
mąka
Przepis

Mięso miksuję na jednolitą masę, dodaję jajko, ugotowaną kaszę mannę na wodzie, warzywa i troszeczkę przypraw. Po wymieszaniu lepię małe kuleczki, obtaczam w mące i wrzucam na wrzący bulion warzywny. Po 10 min wychodzą mięciutkie, smaczne małe pulpeciki.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aneta31

I jeszcze coś takiego znalazłam(nie wiem dlaczego 2 razy wyskoczyła ta sama odpowiedź?:))
seler 1 nie duży kawałek
marchewka 1 średnia
brokuł 1 duża różyczka
sól 1 szczypta
filet z piersi kurczka 1 pojedynczy
pietruszka 1 nie duży kawałek
woda 1 szkl
koperek posiekany 1 łyżeczka


Filet z piersi kurczaka gotujemy z warzywami (tak jak się gotuje zupkę dla niemowlaka) około 10 minut. Wyjmujemy filet z warzyw, miksujemy z odrobiną wody w której się gotowała, dodajemy jedno żółtko, koperek, łyżeczkę masła i kleiku ryżowego (tyle aby masa miała zwartą konsystencję). Formujemy pulpeciki (wielkość według uznania). Pulpeciki wkładamy do wrzącego wywaru w którym się gotowało wcześniej, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Podajemy niemowlakowi z warzywami rozgniecionymi widelcem.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karolina123

dzieki dziewczyny a moge juz dodac cale jajko do pulpetow? i czy moge je zrobic z bulka tarta?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aneta31

dzieki dziewczyny a moge juz dodac cale jajko do pulpetow? i czy moge je zrobic z bulka tarta?

z tymi jajcami różnie bywa więc co ja mogę doradzić moja wcinała z całymi jajcami i z bułką tartą ja się nie pierdykam z nią wcina mielone zwykłe z cebulką i czosnkiem i przyprawami ale ona już je żur,ogórkową.Nadmienię,że nic jej nie ma,brzuszek nie boli:)Twoja pociecha jest o dwa miesiące i troszkę młodsza ale w sumie nie powinno jej zaszkodzić a jak zaszkodzi to już innym razem zrobisz inaczej:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
claire1983

Ja robię tak jak napisała @sea. Tylko do gotującej się wody dodaję trochę masła osełki aby były delikatniejsze i zanurzam je nie w całości ale tak do połowy.
Robię takie bardzo małe pulpeciki i dodaję do nich np. koperek albo szczypiorek czy pietruszkę zamiast cebulki. Można tez zetrzeć marchewkę i dodać do mięsa mielonego albo ugotować te pulpeciki w wywarze z koncentratem pomidorowym albo pomidorami to będą miały lepszy smak.

Moja babcia robiła na szynce bez kości i sama mieli mięsko. Nie radzę ci kupować gotowego miesa zmielonego ponieważ te baby mielą tam wszystko. Po zmieleniu takiego mięska formuję się potem można ewentualnie posypać odrobinką soli i optoczyć w mące ale to też malutka żeby podczas gotowania się nie rozleciały i gotowe. Polecam ci bardzo szynkę bez kości jest o wiele lepsza niż zwykłe mięso mielone.