« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aga5150
aga5150

2013-06-27 15:58

|

Laktacja i karmienie

Pytanie dotyczące karmienia - gluten.

Co jakiś czas pojawia się pytanie o wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Może mi ktoś wyjaśnic o co z tym chodzi? Mi nikt jak urodziłam Michała o żadnym glutenie nie mówił, więc to dla mnie nowość :) Może i głupie pytanie, ale co tam.

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
poducha

pojebana sprawa z tym glutenem... racja:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

No to juz masz sprawe z glowy, bo wychodze z zalozenia ze juz dawno gluten wprowadzilas, wcale o tym nie wiedzac;) Gluten wystepuje w zbozach i wielu ludzi go nie toleruje, pewnie slyszalas o produktach bezglutenowych?Teraz sa takie zalecenia, zeby troszke glutenu wprowadzac juz ok 5-6 m-ca zycia,( np troszke kaszy manny do mleka) wtedy prawdopodobieństwo, ze dziecko pozniej bedzie mialo alergie na gluten jest mniejsze. Kiedys zalecenia byly takie zeby nie dawac produktow zawierajacych gluten do roku czasu. Kasza kukurydziana i kleik ryzowy nie zawieraja glutenu.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
silver20

Po 5 mscu wprowadza się gluten żeby zapobiec celakii czy jakoś tak gluten mamy we wszystkim w chlebie, kaszy, kukurydzy i podobno jak zacznie się wprowadzać niemowlakowi to zapobiegnie to alergii i tej celakii ( coś takiego :)) w przyszłości

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

Po 5 mscu wprowadza się gluten żeby zapobiec celakii czy jakoś tak gluten mamy we wszystkim w chlebie, kaszy, kukurydzy i podobno jak zacznie się wprowadzać niemowlakowi to zapobiegnie to alergii i tej celakii ( coś takiego :)) w przyszłości
nie, w kukurydzy nie ma, tutaj jest napisane gdzie NIE MA glutenu

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten