« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka
katiuszka

2014-05-16 12:44

|

edyt. 2014-05-16 12:45

|

Pozostałe

Spam: gdybyś miała przyrządzić typowo polską ...

(tak,tak polską;-) ) PIZZE, to co byś na nia położyła?



Zainspirował mnie ten tekst:



Pizza na wskroś polska:



http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/1,135223,15957951,Pizza_na_wskros_polska__z_sosem_sliwkowo_chrzanowo_pomidorowym_.html

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2

Przyrządzić to na pewno na coś bym tam wpadła, ale zjeść to bym raczej tego nie zjadła :D Uważam, że pizza to typowo włoskie danie i sposoby jej całkowitego spolszczenia są niszczeniem tej potrawy. To tak jakby ktoś próbował polski klasyczny bigos ( chociaż wiadomo, że sposobów jego przygotowania jest wiele, ale zamykają się w polskich składnikach, często zmienia się tylko proporcja) przerobić na danie śródziemnomorskie ;D Blee...

sos śliwkowy do pizzy - NIE;p

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Przyrządzić to na pewno na coś bym tam wpadła, ale zjeść to bym raczej tego nie zjadła :D Uważam, że pizza to typowo włoskie danie i sposoby jej całkowitego spolszczenia są niszczeniem tej potrawy. To tak jakby ktoś próbował polski klasyczny bigos ( chociaż wiadomo, że sposobów jego przygotowania jest wiele, ale zamykają się w polskich składnikach, często zmienia się tylko proporcja) przerobić na danie śródziemnomorskie ;D Blee...

sos śliwkowy do pizzy - NIE;p
:-) a fuj ...środziemnomorski bigos.... ;-))))

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2

Próbując jednak odpowiedzieć na Twoje pytanie pomyślałabym o obgotowanych prawdziwkach, kozaczkach i innych naszych pysznych grzybach, znalazłby się tam ogórek kiszony, ser- wędzony oscypek starty, byłby tam gotowany kurczak albo inny polski drób (kaczka - pasowałaby bardziej do grzybów) no albo ewentualnie zamiast tego kiełbasa staropolska pokrojona w plastry. Miałabym problem z sosem ponieważ sos gdzie do składu wchodzi pomidor jak dla mnie już jest pod Włochy ;p

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
paulettta

Przecier pomidorowy jest też w bigosie, więc jako sos można przymknąć oko. Ja na taką pizzę położyłabym kiełbasę (najlepiej od Pana, który sam robi wędliny na wsi mniaaam), ogórka i cebulę.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Przecier pomidorowy jest też w bigosie, więc jako sos można przymknąć oko. Ja na taką pizzę położyłabym kiełbasę (najlepiej od Pana, który sam robi wędliny na wsi mniaaam), ogórka i cebulę.
Ja nie daję przecieru do bigosu:-)