« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
madziara8115
madziara8115

2011-01-23 11:49

|

Pozostałe

Szukam przepisu na krem do tortu :)

Przejrzalam wyszukiwarke i nic konkretnego nie znalazlam. Takze prosze o pomoc :) Czym smakowitym przelozyc biszkopt rozkrojony na 3 czesci? Moze jakas masa, ktora moznaby ladnie posmarowac tez gore i boki tortu?
Czekam na propozycje, byle nie za bardzo skomplikowane, bo zadna ze mnie cukierniczka :D

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sylwia30

Jak chcesz szybki a dobry krem a nie za dlusty, polecam
Kupic torebke kremu do tortu ajerkoniak i pozniej tylko wymieszac go ze smietana. Krem gotowy a smaczny. Mozesz jeszcze do tego kremu dodac likier ale juz na samym koncu

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mmaja

masa raffaello :
200gr. bialej czekolady
500ml. śmietany 36%
200gr.kokosu
2 śnieżki na mleko
czekol. rozpuscic na parze i schlodzić
śmietanę ubić ze śniezkami na sztywno dodac kokos i czekolady chlodne:) zostawić sobie trochę kokosu do posypania boków i gory mniam :) smacznego ( ps.ja smaruję ciemny jak i jasny biszkopt)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mmaja

albo dwa budynie waniliowe lub czekoladowe ugotować na 0,7 litra mleka i po schlodzeniu zmiksować z kostką masła ja jak robie czekoladowa mase to na wierzch posypuje czekoladą startą na tarce :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mmaja

do tej czekoladowej masy mozesz dodac wypestkowane wisnie między jedną warstwę :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
filka25

ja jestem leń i beztalencie do ciast i zawsze kupuje krem do karpatek i tortów gotowy w proszku :P 100% że wyjdzie

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
veecky

Ja robię taki krem:
1/2 l mleka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 torebki budyniu.
Wszystko zmiksować i ugotować z tego budyń (ja cały czas jak stoi na gazie mikruję, żeby nie było grudek). Wystudzić i dodać wcześniej utarte masło. Czasami dodaję jakiś aromat albo smakowy budyń zamiast śmietankowego, ale ze śmietankowym najlepszy.

Tylko że jak masz biszkopt na 3 części przekrojony to musisz z podwójnej porcji zrobić.

SMACZNEGO :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
veecky

A i jeszcze jedno: masło zawsze kupuję zwykłe roślinne w małym kubeczku.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
madziara8115

mmmmm No pysznie brzmi :)
Cos wybiore, chyba na bazie tych budyniow :) Kazdy przewaznie lubi budyn to i taka masa powinna smakowac.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
konkasia

najlepszy i najprostszy to ubic bita smietane i do ubitej juz smietany dodac serek mascarpone i dobrze wymieszac , pycha i nie jest tlusty !

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
monia1502

to ja robię tak ubijam śmietane 30% dużą dodaje cukru pudru żeby była słodsza potem dodaje do niej ten fix do śmietany żeby biszkopt nie nasiąknął śmietaną i dodaje jeszcze 1/3 galatetki dla smaku( 1/3 galaretki daje do śmietany i miksuje a reszte daje na góre tortu)