« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
minius25
minius25

2010-12-09 16:05

|

Niemowlęta

gluten

hej dziewczyny czy wytlumaczycie mi co to jest gluten czy to jest wazne zeby podawac niemowlakowi??

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
angelka90

o wlasnie tez jestem ciekawa. bo musze toz aczac dawac mojej niuni i niewiem jak:))

Co to jest gluten?

Gluten to białko zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Występuje w wielu produktach, min. kaszach, pieczywie, makaronach, ciastach Niekiedy powoduje on nadwrażliwość, która przejawia się alergią lub celiakią.

Co to jest celiakia i alergia na gluten?
Są dzieci, które nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten, ponieważ ich organizmy nie tolerują tego składnika. Mechanizm ten nie jest do końca poznany, ale najprawdopodobniej z powodu defektu genetycznego pod wpływem glutenu organizm zaczyna produkować przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe i powodują chorobę jelit - celiakię.

Gdy malec chory na celiakię dostaje do jedzenia produkty zawierające gluten, zaczyna mieć rozmaite dolegliwości: nie ma apetytu, mało waży, wolno rośnie, zdarzają się przewlekłe biegunki, wzdęcia, masy ciała, bóle brzucha, zaburzenia w rozwoju. Niektóre chore dzieci mają niedokrwistość lub są nadpobudliwe. Może też przebiegać bez objawów albo ujawnia się w późnym dzieciństwie, czy w młodości.

Alergia na gluten objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony i nieco inaczej. Uczulone dziecko może mieć kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Celiakia i uczulenie na gluten to inne choroby, choć dolegliwości są podobne. W obu przypadkach leczenie sprowadza się do eliminacji glutenu. Jednak z alergii na gluten dzieci zazwyczaj z wiekiem wyrastają. Celiakia to choroba na całe życie, wymagająca stosowania diety.

Jak było do tej pory?
Lekarze i naukowcy zadecydowali w latach 70., aby produkty zawierające gluten podawać niemowlętom dopiero w 10. miesiącu, a jeśli malec ma skłonność do uczuleń - nawet po pierwszych urodzinach. Uznano, bowiem, że im młodsze dziecko, tym wrażliwość na gluten jest większa i skutkiem podania go zbyt wcześnie jest większe ryzyko alergii i ujawnienia choroby zwanej celiakią. Jednak po latach okazało się, że celiakia zaczęła się pojawiać, ale w innej formie, w tzw. postaci ubogoobjawowej (anemia z niedoboru żelaza, zespół przewlekłego zmęczenia, ubytki w szkliwie etc.)

Dlaczego wcześniej?
Pediatrzy zaczęli, więc szukać lepszego rozwiązania problemu i prowadzić badania mające na celu sprawdzenie, czy wcześniejsze podawanie niewielkich ilości glutenu uchroni dzieci przed celiakią. To tzw. ekspozycja na gluten, czyli stopniowe oswajanie organizmu niemowlęcia z tym składnikiem. Dostępne aktualnie wyniki badań (wiele z nich wciąż trwa) wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4. a 7. miesiącem życia dziecka.

Warto zaznaczyć, że badania w ciąż trwają, a wyniki już zakończonych nie są jednoznaczne


Oswajanie z glutenem
W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie.

Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
rika

Jeśli w rodzinie nie wystąpiła celiakia to nie ma potrzeby uważać na gluten. Jest on w zbożach a tym samym w pieczywie, kaszach itd. Ja karmię piersią i nie zwracam uwagi na to czy jest gluten w nich czy nie i u mnie w rodzinie nikt nie miał celiakii także mam to gdzieś

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bafi

pierwsze jedzenie w słiczkach jest bez glutenu, ale już od 5 m-ca można kupić słoiczki z glutenem bobovity lub gerbera (nie pamiętam), np. jagnięcina z warzywami i kaszą jaglaną itp., tam jest tak dobrna proporcja kaszki aby nie zaszkodziła, samemu można wprowadzać podając skórkę od chleba do ssania (ja tak zaczęłam) lub 1/2-1 łyżeczkę kaszki mannej 9ugotowanej) do obiadku
dziecko nie może od razu dostać za dużo glutenu bo może wywołać alergię, u nas po skórce chleba wszystko było ok, ale jak miała niecałe 6 m-cy to dałam jej ciasteczko hippolitka (które jest od 7 m-ca) i miała czerwone krostki w okolicy ust

chodzi po prostu o to żeby obserwowac czy po podaniu dziecku czegoś z glutenem nie ma alergii czy bólu brzuszka

ja zaczęłam podawać słoiczki około 4 m-ca, a gluten po skończonych 5 m-cach, ale nie wiem kiedy się podaje dzieciom karmionym piersią, to tż zalezy kiedy się zaczyna rozszerzć dietę, od glutenu nie powinno się zaczynać

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mola

Bafi - w kaszy jaglanej nie ma glutenu.

Tak jak dziewczyny napisały - gluten to mieszanina białek roślinnych, ale nie występuje we wszystkich zbożach i kaszach.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bafi

no rzeczywiście, jaglana nie ma, zły przykład
ale są z kaszą pszenną i mają gluten, np.:

BoboVita obiadek Brokuły z cukinią i szynką z kaszką pszenną, 125g, po 5 miesiącu

Właściwe proporcje składników

Idealnie gładka konsystencja

Bez konserwantów, sztucznych barwników i dodatków aromatycznych


  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bafi