« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
8karo8
8karo8

2013-12-21 18:51

|

edyt. 2013-12-21 18:52

|

Dieta niemowlęcia

jak ugotować budyń na MM :| ?

w przepisie napisane jest zeby GOTOWAĆ MM i dosypac mąki ziemniaczanej. ale przeciez mm nie mozna nawet podgrzewać, więc jak je zagotowac :/ ??

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mirtilli

Też męczyło mnie to pytanie i wczoraj jak byłam u koleżanki to powiedziała, że ona normalnie gotuje MM jak robi budyń swojej 9 miesięcznej córeczce i nic jej po tym nie jest więc może do takich rzeczy można gotować...sama już nie wiem.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
maja9128

normalnie gotujesz mleko modyfikowane jak robisz budyn,a nie na zadnej wodzie jak pisala ktoras...mnie mama moja uczyla gotowac budyn na mm bo sama mnie i brata karmila mlekiem modyfikowanym ,bo sama gotowalam mojemu budyn.dosypujesz maki ziemniaczanej i tyle:)..ja potem dodaje soku z malin wlasnorecznie robionego ;).twarozek z mm tez robisz normalnie wypujesz mleko zalewasz woda i gotujesz zakwaszasz cytryna zeby ci sie twarozek wytworzyl..potem saczysz przez sytko z malymi otworami albo przez gaze oddzielasz twarozek od wody..;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorota1983

Mm się absolutnie nie gotuje.
Ja robiłam na soku- 120 ml soku np gruszkowego-odlewasz 60 ml i gotujesz, w 30 ml rozrabiasz 1 lyzeczke maki ziemniaczanej i 1 zoltko,jak się sok zagotuje to wlewasz na wrzatek i mieszasz aż się wszystko połączy i zacznie bulgotac. Odstawiasz do ostygniecia,a w pozostałych 30 ml rozrabiasz 4 miarki mm i dodajesz do przestudzonego budyniu. Ja na wierzchu polewalam sokiem z malin.
JEZELI mialabym robić taką głupotę gotujac mm to wolalabym zrobić budyn po prostu na mleku krowim. Mm się nie gotuje,a maks. temp w jakiej można rozprowadzać to 40 st. Po coś to raczej producent zaznaczyl na opakowaniu i raczej wątpię żeby któras z doradzajacych aby gotowac mm bo dziecku nic nie jest -jest od niego madrzejsza

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewelinam

budyń mleczny tj. z mlekiem modyfikowanym, mąka ziemniaczaną i 1/2 żółtka. Odmierzamy ok 150 ml wody. Połowę wody zagotowujemy w garnku, a drugą połowę odlewamy do naczynia dosypujemy do niej ok 4-5 miarek mleka, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 1/2 żółtka - wszystko mieszamy i dolewamy do gotującej się w garnku części wody. Całość zagotowujemy i po ostudzeniu możemy podać dziecku. Przepis jest orientacyjny, proporcje musi Pani sama sobie ustawić w zależności od konsystencji mleka, które Pani używa.
odpowiedź od ekspertów z Hipp

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorota1983

normalnie gotujesz mleko modyfikowane jak robisz budyn,a nie na zadnej wodzie jak pisala ktoras...mnie mama moja uczyla gotowac budyn na mm bo sama mnie i brata karmila mlekiem modyfikowanym ,bo sama gotowalam mojemu budyn.dosypujesz maki ziemniaczanej i tyle:)..ja potem dodaje soku z malin wlasnorecznie robionego ;).twarozek z mm tez robisz normalnie wypujesz mleko zalewasz woda i gotujesz zakwaszasz cytryna zeby ci sie twarozek wytworzyl..potem saczysz przez sytko z malymi otworami albo przez gaze oddzielasz twarozek od wody..;)
Chyba na tym Twoim pielegniarstwie uczą takich glupot. Ja pierd. rozwalilas mnie z tym twarozkiem. Mama powinna Cię jeszcze oswiecic tym że kiedyś mleko modyfikowane zawsze się najpierw gotowalo ( takie kiedyś byly mleka) ale cywilizacja ruszyła do prZodu celem udogodnienia matkom karmiacym swoje dzieci mm żeby mogły szybciej je przygotować bez gotowania i późniejszego studzenia.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
8karo8

Mm się absolutnie nie gotuje.
Ja robiłam na soku- 120 ml soku np gruszkowego-odlewasz 60 ml i gotujesz, w 30 ml rozrabiasz 1 lyzeczke maki ziemniaczanej i 1 zoltko,jak się sok zagotuje to wlewasz na wrzatek i mieszasz aż się wszystko połączy i zacznie bulgotac. Odstawiasz do ostygniecia,a w pozostałych 30 ml rozrabiasz 4 miarki mm i dodajesz do przestudzonego budyniu. Ja na wierzchu polewalam sokiem z malin.
JEZELI mialabym robić taką głupotę gotujac mm to wolalabym zrobić budyn po prostu na mleku krowim. Mm się nie gotuje,a maks. temp w jakiej można rozprowadzać to 40 st. Po coś to raczej producent zaznaczyl na opakowaniu i raczej wątpię żeby któras z doradzajacych aby gotowac mm bo dziecku nic nie jest -jest od niego madrzejsza
Dorotka jesteś moim expertem w kwestii żywienia :D zawsze jak zadam na ten temat pytanie to Twoja odpowiedź jest najmądrzejsza ;*
Niemniej jednak dziękuję również pozosatłym za porady :)