Odpowiedzi
2012-10-22 19:53:16
jutro popołudniu wpiszę, bo teraz nie chce mi się szukać, ale mam przepis na przepyszne ciasto ;)
2012-10-22 20:17:46
http://www.wielkiezarcie.com/recipe20337.html
Tylko że ja bez tej masy grysikowej robię a z samymi jabłkami
2012-10-22 20:25:10
CIASTO JESIENNE
Składniki:
1 i 1/3 szkl mąka pszenna,
1 opakowanie budyń czekoladowy,
3/4 szkl cukier,
1 szt jajko,
1/2 szkl śmietana 18 proc,
1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
pół kostki masło,
ok 1kg obranych i pokrojonych antonówek jabłka,
2 łyżki miód,
ok 30 dkg orzechy włoskie pokruszone,
10 dkg cukier,
100 g masło,
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę , proszek do pieczenie i budyń
przesiać przez sito. Masło (pół kostki) utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, Dodać jajko ,
zmiksować.
dodawać powoli śmietanę i suche składniki. Ciasto jest gładkie dość kleiste i gęste.
Tortownicę 26 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wyłożyć ciasto i delikatnie rozsmarować. Piec ok 35 min w 200 stopniach w termoobiegu.
masa jabłkowa
W tym czasie pokrojone jabłka przesmażyć z cukrem wg uznania. Ciepłe jabłka przełożyć na
podpieczony spód ciasta.
Masa orzechowa
W rondelku rozpuścić 100 gram masła, z 2 łyżkami miodu i 10 dkg cukru, dorzucić połamane
orzechy włoskie. wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na jabłka.
Całość z orzechami zapiec jeszcze 15 min w termoobiegu na 180 stopni. Przed otworzeniem
tortownicy należy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie.
2012-10-22 21:19:27
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9035106,Torcik_orzechowy.html
Moja mama robi, jest super.
2012-10-23 16:48:43
- 110g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki (45g) cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 225g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115g miękkiego masła
- 115g cukru
- 3 jajka
- 350ml (380g) śmietany 12%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- cukier puder do posypania
W małej misce wymieszać orzechy, cukier i cynamon.
Do średniej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W dużej misce przez ok. 2 minuty miksować masło i cukier.
Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, za każdym razem ubijając na gładko.
Miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę na trzy razy na zmianę ze śmietaną.
Dobrze połączyć i dodać esencję waniliową.
Do nasmarowanej formy do tarty przełożyć 1/3 ciasta i równo rozprowadzić.
Posypać połową kruszonki orzechowej.
Przykryć kolejną 1/3 ciasta i posypać resztą kruszonki.
Przykryć ją pozostałym ciastem i wygładzić wierzch.
Piec przez 50-55 minut w temperaturze 180 st. C.
Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży