« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
monikab
monikab

2010-07-24 21:07

|

Pozostałe

menu na pierwszych urodzinach

dziewczyny moje pytanie znowu jest zwiazane z roczkiem. za tydzien planujemy wyprawic pierwsze urodziny Zuzi. kompletnie nie mam pojecia jakie przygotowac menu. dodam ze nie bedzie nikogo z dzieckiem. najblizsza rodzina tzn dziadkowie i chrzestni ok.11os. tradycyjnie tort i kawa ale co poza tym?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

sałatkę :

skałdniki : zielona fasolka(ugotować  pokrojona w pół), borkuły (ok. 2 główki - pokroić i ugotować raazem z fasolką), jajko ugotowane na twardo ( ok 2-3 jajek - pokrojone - bez żółtka), ogórek konserwowy (pokrojony w kostke wiekszą - ok 4-5 ), Boczek/becon (podsmażony + papryka zcerwona w proszku) odsączyć z tłuszczyku, kukurydza.

Wszystko wymięszać i palce lizać mniamm..Podawane na zimno :):)

 Ilość składników według uznania, w zależności ile osób będzie..:)

 

Smacznego..:) 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

A jeśli chodzi o obiadzio  to np. 

- zapiekane ziemniaczki + schabowy z pieczarkami podsmażonymi, na to ser zółty + ananas...:) 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

Lub : 

... salatka gyros jest prosta i faktycznie smaczna

skladniki:
- podwojna piers z kurczaka
- opakowanie przyprawy do gyrosu
- kilka korniszonow
- kukurydza
- duza cebula
- kapusta pekinska
- majonez
- ketchup

kurczaka kroisz w kostke, obtaczasz w przyprawie i odstawiasz na jakies pol godzinki, pozniej smazysz i wrzucasz do miski. cebulke kroisz w kostke i podsmazasz/szklisz na masle. rozkladasz ja na kurczaku, polewasz ketchupem i rozkladasz na tym pokrojone w kostke korniszony, pozniej posypujesz kukurydza, smarujesz majonezem, a na koniec kladziesz na wszystko drobno posiekana kapuste pekinska...;)
 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

a jeśli zupka :

 

1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi
koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki
2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz

Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i 3 puszki warzyw.. Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe...
 Można dodac troszkę śmietany :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
goniaem

To zależy o której będzie to przyjęcie,bo jeśli w porze obiadowej to raczej by wypadało jakieś pierwsze,drugie danie i deser. A jeśli nie to jakieś przekąski,sałatki. U mnie w rodzinie zawsze preferuje się zrobienie dwóch sałatek,różnych od siebie bo wiadomo nie każdemu mogą dane składniki podpasowac. Ja bym proponowała sałatkę warzywną choc troche jej, jeśli ktoś lubi to moja sist robiła jakąś z kukurydzą,ale że ja jej nie lubię to nie próbowałam i przepisu także nie mam. A nassz ulubiona rodzinna to sałatka gyros z fetą,przepis też od sist i nawet ostatnia sierotka kuchenna sobie z nią poradzi :D gościom zawsze smakuje,a składa się z 1 opakowania sera feta,2lub3 pomidorów,piersi z kurczaka,podwójnej większej,przyprawy gyros,podprazonych płatków migdałów,kapusty pekińskiej i sosu czosnkowego. Sos czosnkowy : -śmietana 12 %; - majonez Winiary najlepiej 3 lub 4 łyżki; - 3 max 4 ząbki czosnku; - szczypta cukru do złamania smaku. Wszystko wymieszac w kubeczku,sos nie powinien byc zbyt ostry. A przepis jest prosty piers z kurczaka pokroic w kosteczkę,wymieszac z przyprawą gyros dodając troszke oleju wstawic na 1 godz.do lodówki. (Choc ja osobiście zostawiam przynajmniej na 3 godz.mięso wtedy przechodzi tą przyprawą i jest pyszne). Potem tą piers smaze z tym olejem i przyprawami w której była na patelni teflonowej,na zwykłej także możesz ale wtedy dodajesz troche oleju żeby się mięso nie przypaliło. Smażysz na jasno brązowy kolor tak żeby bylo dobrze upieczone i studzisz. Na spód płaskiej formy kładziesz umytą porwaną nie pokrojoną kapustę pekińską na spód,kolejna warstwa to piers ostudzona,potem ser feta pokrojony w kosteczke,potem pomidor pokrojony w kosteczkę,na to wylewamy dokładnie po całej płaszczyźnie sos czosnkowy i całosc posypujemy podsmazonymi na suchej patelni na jasno brązowy kolor płatkami migdałów. Oczywiście jesli kładziesz kapustę to tak,żeby cały spód zakryła potem mięso żeby zakryło tą kapustę potem ser feta by dokładnie zakryło mięso by później było widac,że jest to sałatka warstwowa. W ostatecznosci płatki migdałów mozesz nie dodawac,ale dodają tą szczyptę lepszego smaku,i poprawiają wygląd są tak samo efektowne jak wisieńka na torcie :D Na sałatkę warzywną przepisu nie daję bo chyba każdy mniej więcej wie co i jak :] a poza polecam stronę : 

http://mojewypieki.blox.pl/html

choc mi większosc przepisów z tej strony nie wychodzi. 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
goniaem

A względem zupki proponuję coś zdrowego i praktycznego dobry porządny rosołek jest chyba takim standardem w dobrym smaku :D