« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
fliebe
fliebe

2013-09-22 22:55

|

Dieta niemowlęcia

odpowiednie przechowywanie zupek i obiadków

Do mam które same robią ssoim dzieciom obiadki. W jaki sposób i jak długo je przechowujecie? Zawsze gdy robue no zupke zostaje mi więcej niż na 2 dni, i niw wiem co z tym zrobić-czy zamrozić czy zapasteryzować żeby sie nie zmarniowało. Wy jak robicie?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karola25

ja gotuje na dwa dni jak wyjdzie więcej to zamrażam i w sam raz na dzień kiedy muszę coś załatwić albo nie mam ochoty gotować! A obiadek przeznaczony na drugi dzień przekładam gorący do słoiczka i zakręcam. Jak wystygnie do lodówki daję.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorota1983

Ja gotuje codziennie,ewentualnie na dwa dni i wstawiam wtedy do lodówki i następnego dnia podgrzewam. Często,gesto jeszcze zostaje,wiec wylewam won. Moim zdaniem jeżeli ktoś się decyduje na samodzielne gotowanie dla dziecka to powinno to być zawsze świeże,dla leniuszków są sloiczki :-) ( aczkowliek nie mam nic przeciwko sloiczkowym obiadkom,bo sama niekiedy podaje)
Jak gotujesz zupę dla siebie to ją wekujesz lub mrozisz??? -Watpie...wiec dla dziecka tymbardziej powinno się podawać świeżo ugotowane zupy. Co niektórzy wekują ale ja tego nie praktykuje,bo zgotowanie zupy nie pochłania zbyt dużej ilości czasu. W każdym razie lepiej jeśt zawekowac niż mrozić. Mrożona,odgrzewana zupa-a fuj...