« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asiorek866
asiorek866

2012-11-01 06:38

|

Pozostałe

przepis na ciasteczka...na was zawsze mozna liczyc

Kochane prosze podajcie mi przepis na pyszne ciasteczka mam jeden ale one nie sa smaczne.. z gory dziekuje

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aneta31

Ja idę na łatwizną,kupuję cisto francuskie,kroję na kwadraciki w środek marmoladę,powidła i fru do gorącego piecia,po 5 min.mam super ciasteczka.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anetkaa

Ciasteczka kokosowo - pomarańczowe
•25o g mąki pszennej
•150 g masła
•200g cukru pudru
•80 g wiórek kokosowych
•80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
•7 żółtek
•szczypta soli
•400g konfitury ananasowej
•2 łyżki śmietany
•1 żółtko
•2 łyżki kokosu do posypania

Wykonanie:
Kokos, dobrze schłodzone masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrabniamy za pomocą przystawki siekającej. Można nie rozdrabniać kokosu, masło zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a skórkę pomarańczową drobno posiekać nożem. Mąkę przesiewamy do naczynia, wsypujemy cukier puder, masło, skórkę z pomarańczy, kokos, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy żółtka. Całość zagniatamy ręcznie lub końcówkami do wyrabiania ciasta. Gdy ciasto będzie gładkie owijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 50 porcji wielkości orzecha włoskiego i robimy kuleczki. Ciasto z łatwością formuje się. Jest plastyczne jak plastelina. Każdą kulkę ugniatamy grzbietem nakrętki plastikowej tak aby utworzyć zagłębienie ok. 5-7 mm. Ciasteczka bardzo łatwo przybierają właściwy kształt. Ta czynność jest ekspresowa. Konfiturę ananasową miksujemy i lekko podgrzewamy. Przestudzoną nakładamy w utworzone zagłębienia po ½ łyżeczki na każde ciasteczko. Rozkładamy w odstępach 4-5 cm na blachę przykrytą pergaminem . Pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. w temp. 200ºC. W tym czasie śmietanę miksujemy z żółtkiem. Smarujemy nią brzegi gorących jeszcze ciasteczek i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia..