« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
roslina28

2013-03-18 18:49

|

Pozostałe

przepis na wielkanocny żurek poszukuje :)

moze ktos mi dać jakis sprawdzony przepis ? i napiszcie czy same robicie zakwas czy kupujecie gotowy ?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jakaatarzyna

Zakwas tak robię tylko bez kminku:
http://www.youtube.com/watch?v=c2p9wc5N3rM

Wywar robię z wędzonego boczku, marchew, korzeń pietruszki, kilka pieczarek i skrzydełek kurczaka. Ja muszę mieć mięso :) Do wywaru zakwas i gotowe. :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
panchali

Ja w tym roku postanowiłam zrobić zupę chrzanową. To fajna alternatywa dla żurku i jest prostsza w wykonaniu. Nie trzeba bawić się w zakwasy a zupka jest pyszna , lekka i zdrowa

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
panchali

ZUPA CHRZANOWA

Składniki:
2 pory
½ dużego selera
2 korzenie pietruszki
2 cebule
2 małe ziemniaki
2 litry wody
200 ml śmietanki kremówki
200g wędzonego boczku
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
3-4 łyżki tartego chrzanu
Do dekoracji:
jajka ugotowane na twardo

Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz). Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aicik

ja robię taki. Sprawdzony i zawsze smakuje. Zakwas kupuje. wlewam 3/4. http://paint-of-cook.blogspot.com/2012/11/zurek-z-kiebasa-i-jajkiem.html

tam sa wszytkie przepisy, ktore robie i udoskonalam wd potrzeb. Może coś jeszcze się przyda. :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

Moj facet tez sobie zazyczyl zurek na swieta, a to chyba jedyna zupa jakiej nie lubie robic, bo po prostu nie da sie zrobic bez miesa(a ja nie jadam)a zurek uwielbiam i jak przyjezdzalam do PL to bylo jedyne odstepstwo od niejedzenie miesa, musialam sobie zjesc zurek i koniec:)jednak nie potrafie go zrobic tak zeby byl naprawde dobry, szkoda ze nie jada sie minestrone na swieta- to co innego;)
Bez innych "miesnych" zup np. rosol moge sie obejsc, wlasciwie to moga dla mnie nie istniec.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
happymum100

Co roku robie sama zurek ,jak rowniez inne smakolyki wielkanocne .Jesli nadal poszukujesz przepisu to chetnie sie podziele.