chcę porobic pare sloikow malej na zime z jablkami, gruszkami itp.
Czy przetwory dla dzieci robi sie jak dla doroslych? tzn czy musze dac cukier bo inaczej się zepsuje? a moze cukier mozna zastapic czyms innym?
Bede wdzieczna za odp :)
Odpowiedzi
2011-08-10 21:15:25
myślę,że cukier dodaje się tylko po to,żeby np kompot miał słodszy smak.Jak robiłam maliny to nie słodziłam ale słoiczek stał tylko 3 tyg w tym czasie się nic złego z nim nie działo.
2011-08-10 21:27:19
Chcialabym zeby przelezaly przetwory całą zime a bez cukru to chyba nie da rady..tak mi się wydaje albo?
2011-08-10 21:28:28
No cukier ma właściwości konserwujące i bez niego słoiczki mogą się zepsuć. Ale ja robiłam w tamtym roku przetwory z żurawiny i robiłam je bez cukru, jedynie wekowałam słoiki w piekarniku na 180 stopni. Minął rok i nic się z nimi nie dzieje.
2011-08-10 21:39:29
no niestety wydaje mi się, że bez cukru się nie obejdzie:( w kupnych soczkach, w których pisze, że nie ma cukru też tak naprawdę jest, jedynie w ilościach o których producent nie musi pisać - i chodzi tu chyba o takie "konieczne" ilości cukru, ażeby soczek się nie "zepsuł", więc myślę, że i tak lepsze własne przetwory bo przynajmniej wiesz, że to ze świeżych owoców a nie ze zgniłków ze skupu (mój teść pracował na skupie i niejednokrotnie opowiadał jak różne znane firmy skupowały owoce na soki czy dżemy:/).
2011-08-10 22:59:15
Ja też właśnie myśle o przetworach. Narazie pomroziłam fasolkę szaparagową, za którą synek przepada. I trochę malin od teścia. Zamiast soczków chcę ugotowac kompociki z jabłek, gruszek z małą ilością cukru i zapasteryzować. Zastanawiałam się jak zrobić takie deserki, musy, jak w słoiczkach. Zmiksować brzoskiwnię, jabłuszko, maliny, no i właśnie co dalej? Bo wychodzi, że trzeba to zagotować i to najlepiej z cukrem, potem do słoika i zawekować. Może ktoś ma lepsze pomysły na zatrzymanie lata w słoiczkach na zimę? chetnie skorzystam.
2011-08-11 10:37:38
Aj, nie macie racji moje drogie panie!
Moja mama od lat robi mus z jabłek BEZ cukru i jest fantastyczny- trzyma czasem dwa lata, ale to tylko wtedy jak jest starannie ukryty słoiczek, bo inaczej znika :D
2011-08-11 11:01:36
Moja mama od lat robi mus z jabłek BEZ cukru i jest fantastyczny- trzyma czasem dwa lata, ale to tylko wtedy jak jest starannie ukryty słoiczek, bo inaczej znika :D
2011-08-11 16:34:11
mi mama mówiła, że owoce pestkowe można bez cukru, a inne z cukrem. ostatnio na 4kg brzoskwiń dała szklankę cukru. robiła też musy z jabłek, ale wekowała je dosyć długo w garze, przez 3 dni po kilkanaście minut. i przetrwały. robiła też dżemy z fruktozą, zamiast cukru.
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży