« Powrót Następne pytanie »

2011-08-10 20:49

|

Dieta niemowlęcia

przetwory na zime

chcę porobic pare sloikow malej na zime z jablkami, gruszkami itp.

Czy przetwory dla dzieci robi sie jak dla doroslych? tzn czy musze dac cukier bo inaczej się zepsuje? a moze cukier mozna zastapic czyms innym?

Bede wdzieczna za odp :)

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
monica

myślę,że cukier dodaje się tylko po to,żeby np kompot miał słodszy smak.Jak robiłam maliny to nie słodziłam ale słoiczek stał tylko 3 tyg w tym czasie się nic złego z nim nie działo.

Chcialabym zeby przelezaly przetwory całą zime a bez cukru to chyba nie da rady..tak mi się wydaje albo?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
fantasmagoria

No cukier ma właściwości konserwujące i bez niego słoiczki mogą się zepsuć. Ale ja robiłam w tamtym roku przetwory z żurawiny i robiłam je bez cukru, jedynie wekowałam słoiki w piekarniku na 180 stopni. Minął rok i nic się z nimi nie dzieje.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
oelao

no niestety wydaje mi się, że bez cukru się nie obejdzie:( w kupnych soczkach, w których pisze, że nie ma cukru też tak naprawdę jest, jedynie w ilościach o których producent nie musi pisać - i chodzi tu chyba o takie "konieczne" ilości cukru, ażeby soczek się nie "zepsuł", więc myślę, że i tak lepsze własne przetwory bo przynajmniej wiesz, że to ze świeżych owoców a nie ze zgniłków ze skupu (mój teść pracował na skupie i niejednokrotnie opowiadał jak różne znane firmy skupowały owoce na soki czy dżemy:/).

Dzieki za odp :)

Ja też właśnie myśle o przetworach. Narazie pomroziłam fasolkę szaparagową, za którą synek przepada. I trochę malin od teścia. Zamiast soczków chcę ugotowac kompociki z jabłek, gruszek z małą ilością cukru i zapasteryzować. Zastanawiałam się jak zrobić takie deserki, musy, jak w słoiczkach. Zmiksować brzoskiwnię, jabłuszko, maliny, no i właśnie co dalej? Bo wychodzi, że trzeba to zagotować i to najlepiej z cukrem, potem do słoika i zawekować. Może ktoś ma lepsze pomysły na zatrzymanie lata w słoiczkach na zimę? chetnie skorzystam.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tera

Aj, nie macie racji moje drogie panie!
Moja mama od lat robi mus z jabłek BEZ cukru i jest fantastyczny- trzyma czasem dwa lata, ale to tylko wtedy jak jest starannie ukryty słoiczek, bo inaczej znika :D

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mmaja

Aj, nie macie racji moje drogie panie!
Moja mama od lat robi mus z jabłek BEZ cukru i jest fantastyczny- trzyma czasem dwa lata, ale to tylko wtedy jak jest starannie ukryty słoiczek, bo inaczej znika :D
jak go robi? proszę o przepis krok po kroku :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tera

Wrzuciłam w poradniki :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
em3
em3

mi mama mówiła, że owoce pestkowe można bez cukru, a inne z cukrem. ostatnio na 4kg brzoskwiń dała szklankę cukru. robiła też musy z jabłek, ale wekowała je dosyć długo w garze, przez 3 dni po kilkanaście minut. i przetrwały. robiła też dżemy z fruktozą, zamiast cukru.