« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jessica264
jessica264

2013-03-23 12:57

|

Uwagi i opinie

sprawdzony przepis na ciasto do pizzy?

macie jakis sprawdzony przepis? ja probowalam juz naprawde wielu i zaden mi nie podszedł:(

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marta79lada

podpinam się do pytania . Ale ja oczekuję takiego włoskiego , mało wyrośniętego ciasta :) Nie placka ...

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jessica264

podpinam się do pytania . Ale ja oczekuję takiego włoskiego , mało wyrośniętego ciasta :) Nie placka ...
dokładnie tego samego oczekuje:P i ze po h stwardnieje jak skała

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dioksyneczka

Dwie i pół szklanki mąki, łyżeczka soli, 4 łyżki , oleju, 3dag drożdży, szklanka letniej wody. :-)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ania0407

wiekszość przepisów jest bardzo dobrych tylko trzeba pamietać, ze olej dodajemy na koncu ugniatania wtedy ciasto robi sie kruche:) i dobra jest gałka muszkatałowa:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
silver20

350 g mąki połowa z połowy drożdży, sól troszkę cukru niecała szklanka letniej wody ( 250 ml) 2 łyżki stołowe oliwy i troszkę piwa

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
milionbzdur

Mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe nie tylko do pizzy :)

20 g drożdży zalej szklanką ciepłego mleka, wymieszaj. Dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wymieszaj. Dodaj 3 szklanki (takie po 250 ml) mąki i wyrób ciasto (ja wyrabiam mikserem, tymi końcówkami "sprężynkami). Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagnieć ciasto i rozwałkuj podsypując odrobiną mąki. Pizze piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut :)

Ciasto jest też świetne np. do różnych pasztecików, kulebiaków :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
carrolla85

http://www.wielkiezarcie.com/recipe19173.html polecam wychodzi naprawdę super