Oprócz kanapek i sałatek?? Tyle tego posadziłam, a teraz nie mam co z tym zrobić...
Odpowiedzi
2014-06-06 14:39:45
Możesz spokojnie dołożyć startą do mizerii :)
albo ja np dodaję do drugiego dania robię to tak :
biorę rzodkiewki 2 pęczki pół litra mleka, szklankę wody. Mleko gotuję wraz z wodą a jak zaczyna się gotować to wrzucam do niego umyte wcześniej rzodkiewki i gotuję 15-20 min. ( powinny być miększe, ale nadal zachowywać swoją chrupkość ) stracą wtedy kolor ale to nic. Następnie topię masełko i zasypuję bułką tartą ( tak jak czasami podaje się na kalafiora). Na ugotowane, wyciągnięte z mleka rzodkiewki polewam tą bułeczkę i są pyszne :) Smak troszkę zbliżony do gotowanych szparagów.:)
2014-06-06 14:55:18
Rzodkiewkowa zupa
Składniki:
1,5 l wywaru z warzyw,
2 pęczki rzodkiewek,
3-4 ziemniaki,
2 cebule,
2-3 łyżki oleju,
łyżka mąki,
natka pietruszki,
sól pieprz, majeranek, przyprawa do zup dla smaku.
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki umyć, obciąć „ogonki" i listki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. W połowie gotowania dodać rzodkiewki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z zupą, chwilę podgotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
2014-06-06 14:55:47
„Jarzynka" z rzodkiewek
Składniki
4 pęczki rzodkiewek,
12 dkg masła,
2 łyżki cukru,
1 łyżka octu winnego,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki po usunięciu listków i ogonków umyć. W rondelku rozpuścić masło, dodać rzodkiewki i dusić na małym ogniu, stale mieszając. Na końcu dodać sól i pieprz. Po 15 minutach dodać ocet, cukier i dusić jeszcze 8-10 minut. Smacznego!
Rzodkiewkowa potrawka z koperkiem
Składniki
4 pęczki rzodkiewek,
150 ml śmietany,
masło,
koperek,
sól.
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki umyć, oczyścić, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osączyć po czym podsmażyć na maśle.
Następnie polać doprawioną śmietaną wymieszaną z posiekanym koperkiem, dusić kilka minut i na koniec doprawić.
Rzodkiewki marynowane
Składniki:
1 kg rzodkiewek,
2 łyżki soli,
ocet winny,
pieprz gruboziarnisty,
imbir,
cukier.
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki myjemy, dosyć gęsto nakłuwamy, przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzamy. Do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy 1,5 łyżki pieprzu gruboziarnistego, 2 łyżki soli, 3 łyżki cukru, 2 łyzki imbiru zagotowujemy. Rzodkiewki ciasno układamy w słoikach, zalewamy nasza marynatą. Zagotowujemy.
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży