Odpowiedzi
2011-11-11 15:42:32
ja tam jadlam praktycznie wszystko i cöreczka jest zdrowiutka. Wiadomo nie wcinalam codziennie fast-foodöw, bo uwielbiam sama gotowac.W calej ciäzy moze zdarzylo sie ze 2-3 razy jesc cos z KFC ;-)
2011-11-11 15:46:23
Jak by tak poczytać to napewno chipsy,fast-foody,ogólnie odpada słono i tłusto,ale ja kieruje sie tym jak sie po danej potrawie czuje:)))Rozsądek to podstawa:)
2011-11-11 15:52:50
2011-11-11 15:54:03
2011-11-11 16:22:10
Surowego, niedogotowanego, wędzonego mięsa i ryb, surowych jaj, serów pleśniowych, produktów z niepasteryzowanego mleka, sztucznych słodzików, alkoholu:D
2011-11-11 16:31:23
Lista rzeczy niewskazanych w ciąży.
Nie jedz:
* Surowego lub niedogotowanego mięsa – może on być źródłem zakażenia toksoplazmozą.
* Serów pleśniowych miękkich typu camembert lub feta – spotyka się w nich bakterie z rodzaju listeria.
* Surowych owoców morza i ryb (sushi, ostrygi) – bywają zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami.
* Surowych jaj, niepasteryzowanego mleka – bywają zakażone salmonellą.
* Dużych ilości wątroby – zawiera witaminę A, której nadmiar może być szkodliwy dla rozwijającego się organizmu dziecka.
* Owoców i warzyw z uszkodzona skórką, produktów nieświeżych oraz takich, na których można dostrzec pleśń. Produkty takie mogą zawierać szkodliwe substancje.
(mam taką listę w ulotkach które dostałam ze szpitala)
2011-11-11 18:28:52
Dokładnie,dziewczyny już praktycznie wszystko wymieniły...ja tylko dodam,że sery pleśniowe i fetę można jeść,jeśli są z mleka pasteryzowanego(ja jem,ale zawsze sprawdzam na opakowaniu z jakiego mleka),z wędzonych ryb można jeść makrelę,bo jest wędzona na gorąco,więc w tym procesie są zabijane bakterie listerii,a orzechów,mleka i miodu niby się nie powinno,bo silnie uczulać mogą,ale czytałam ostatnio,że nie ma jednak badań,że jedzenie ich podczas ciąży zwiększa ryzyko alergii u dzieci...tak więc nie dajmy się zwariować i jedzmy po prostu rozsądnie:)....
2011-11-11 18:46:49
Nie jedz:
* Surowego lub niedogotowanego mięsa – może on być źródłem zakażenia toksoplazmozą.
* Serów pleśniowych miękkich typu camembert lub feta – spotyka się w nich bakterie z rodzaju listeria.
* Surowych owoców morza i ryb (sushi, ostrygi) – bywają zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami.
* Surowych jaj, niepasteryzowanego mleka – bywają zakażone salmonellą.
* Dużych ilości wątroby – zawiera witaminę A, której nadmiar może być szkodliwy dla rozwijającego się organizmu dziecka.
* Owoców i warzyw z uszkodzona skórką, produktów nieświeżych oraz takich, na których można dostrzec pleśń. Produkty takie mogą zawierać szkodliwe substancje.
(mam taką listę w ulotkach które dostałam ze szpitala)
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży