« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bernik26
bernik26

2015-08-02 22:54

|

edyt. 2015-08-02 23:09

|

Uwagi i opinie

Czy gotujecie dziecku często zupy na wywarze z mięsa?

bo ja daje dziecku rosół i krupnik, a zupy gotuje na wodzie z dodatkiem masła. Teściowa zwróciła mi uwagę że powinnam dziecku wszystkie zupy gotować na rosole żeby miało mocniejsze kości...jak wy robicie?

tak-często gotuję dziecku zupki na rosole

nie- zup nie gotuję na rosole, chyba że wyjątkowo się zdarzy


94.74%
TAK
5.26%
NIE

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

niekoniecznie rosół ale na iesku tak ;) zupa na maśle fuj ;) sama woda ;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

Powiedz tesciowej że mocne kości sie birą z wapnia + wit D a nie z wywaru z kości.

Ja czesto gotuje także zupy wegetariańskie i każdemu smakuja, nie powiedzialabym że to sama woda. Ale nie mogę nic kliknąc bo u nas jest 50/50.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aicik

odkad  tylko ,moglam to gotowalam na jakims dobrym kawaleczku mieska robilam wywar i dodawalam to z czego miala byc zupka,....i zwykle blendowalam bo moj tak malo jadl tego , miesa

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
luthien

Prawie wszystkie zupy robię na wywarze z warzyw i mięsa, bez tego wydają mi się takie "chude" i bez smaku..

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2

Przyznam szczerze, że nawet nie wiedziałam, że można ugotować zupę na maśle i szczerze nie wyobrażam sobie czegoś takiego później zjeść. W zależności od zupy gotuję albo na rosole albo na wywarze mięsnym albo na warzywnym, zawsze jakaś baza jest.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
olgad89

tak jak honia, a to w ogole nie jest sama woda? :P

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bernik26

oczywiście że nie jest to woda....ale każdy gotuje jak uważa, ja niektóre zupy gotuje na wywarze z mięsa niektóre tylko z dodatkiem masła, zależy jaka to ma być zupa....ale nie jest to woda, są warzywa, zioła itd, zupa jest normalna, dobra...oczywiście że na wywarze mięsnym jest lepsza, nie przecze, ale ja nie o to pytałam :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aanita92
Zawsze na wywarze. Ale nie dodaje zadnych bulionow. Wystarczy dobrze doprawic. Zupa na masle albo oliwie...? Łee..
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
wredna

Gdybym ja moim córkom (szczególnie 2,5 latce) ugotowała inną zupę niż na rosole powiedziała by mi, że sama mam to sobie jeść. 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

A tutaj link dla tych ktorzy uważaja że wywar z kosci jest zdrowy i że wzmacnia kości;

http://www.milionkobiet.pl/dziecko/jak-wzmocnic-kosci,1931,1,a.html

"Wywar z kości nie dostarcza substancji wzmacniających, wręcz trzeba go unikać w diecie dziecka. W tkance kostnej 

zwierząt orazw szpiku odkładają się pozostałości leków weterynaryjnych i antybiotyków. Podczas gotowania, niestety, składniki te trafiają do zupy. Dlatego polecam przygotowywanie zup (bardzo zdrowego i wskazanego dla 
dzieci posiłku) na wywarach z warzyw, ewentualnie z dodatkiem samego mięsa."

 

 

Twój komentarz