« Powrót Następne pytanie »
Konto zablokowane
ewe

2011-06-24 21:52

|

Laktacja i karmienie

Do mam na mm: Czy do sporządzenia mieszanki uzywacie wody mineralnej od poczatku?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
likeheaven

ja używam kranówy oczywiście gotuję, jak byłam na wsi to używałam butelkowanej (bo tam woda prosto ze studni) ale też ją gotowałam.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aneta31

Kranówa,która szła przez filtr od samego początku a później już normalnie bez filtru-mamy czystą wodę w kranie.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mozosia

Przede wszystkim nie podawaj dziecku wody mineralnej (szkodzi ze względu na zawarte minerały, obciąża nerki itd.) Można podawać niemowlęciu wodę źródlaną np. Żywiec ale trzeba ja przegotowywać. Ja podawałam chyba do 5-go miesiąca Żywca, ale potem wyczytałam, że ta woda tak na prawdę nie różni się od zwykłej kranówy-pod względem bakterii, więc przegotowuję kranówę niefiltrowaną, bo nie mamy filtra.
Ja też czytałam o tej mineralnej, że nie powinno się podawać. My też gotujemy kranówę i w dzbanek:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ekspertzywieczdroj

Macie rację, nie każda woda jest odpowiednia dla niemowląt i małych dzieci. Zgodnie z zaleceniami zamieszczonymi w Stanowisku Grupy Ekspertów (http://www.elsevier.pl/czasopismo/pediatria-polska/nr-1-2011) dla niemowląt i dzieci do 3 r. ż. najlepsze są wody źródlane lub mineralne - niskozmineralizowane, niskosodowe i niskosiarczanowe. Wody takie są odpowiednie również dla dzieci starszych oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią. Taką wodą jest także woda źródlana Żywiec Zdrój, która jest pozytywnie zaopiniowana przez Instytut Matki i Dziecka oraz Centrum Zdrowia Dziecka.

Nie należy porównywać wód butelkowanych z wodą z kranu, zwłaszcza pod względem mikrobiologicznym. Wody źródlane są wodami podziemnymi pochodzenia naturalnego - mówi się o nich, że są pierwotnie czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Ze względu na to nie powinny, a wręcz nie mogą być uzdatniane, gdyż proces ten mógłby zmienić ich naturalny, korzystny skład chemiczny i mikrobiologiczny.
Wody kranowe natomiast, są w większości wodami powierzchniowymi, pochodzącymi np. z rzek lub jezior. One kategorycznie muszą być uzdatniane (chlorowane lub ozonowane), aby zapobiec skażeniu w sieci wodociągowej.

Woda butelkowana (m. in. Żywiec Zdrój) musi mieć zachowaną właściwą sobie, naturalną, bezpieczną dla zdrowia florę mikrobiologiczną, zaś woda w kranie nie powinna zawierać żadnych bakterii, gdyż wyjaławia ją proces chlorowania.

Przegotowywanie świeżo otwartej wody źródlanej nie jest konieczne. W przypadku przygotowywania mieszanek mlecznych należy postępować zgodnie ze wskazówkami ich producenta.