« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izabela8401
izabela8401

2011-12-10 18:47

|

edyt. 2011-12-10 18:52

|

Pozostałe

Dosładzanie dziecku cukrem

Dziewczyny czy dosładzacie swoim dzieciaczkom?

Np. gotuje jej malinki z borówką, kompocik przelewam przez drobne siteczko i przecieram owoce ale jest strasznie kwaśny i mała nie chce pić, tak samo z kaszką manna z owocami.

Czy mogę jej dosładzać?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
wmisiag

jeśli chodzi o dosładzanie to może glukozą ?? mi pediatra powiedział że jak maluszek nie chce pić samej wody to można dosypać glukozy więc myślę że i tu by nie zaszkodziło :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ellacatalina

Jedyne zdrowe alternatywy cukru (bialego, brazowego), miodu itd... to ksylitol i stewia. Malo kalorii, nie psuja zebow dziecku a i sa 100% naturalne. Wszystkie inne srodki do slodzenia... obojetnie czy bialy cukier czy gronowy czy fruktoza czy miod... psuja zeby, maja duzo kalorii i tak naprawde nic pozytywnego do diety dziecka nie wnosza.

Takze jezeli koniecznie slodzic to ksylitol i/lub stewia.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ellacatalina

Ja dosładzam brązowym cukrem (ksylitolem). Koleżanka na forum mi doradziła. Ten cukier nie tuczy i nie psuje zębów, jest wręcz zdrowy w przeciwieństwie do białego. Możesz dosładzać też miodem, ale z tym ostrożnie bo może mocno uczulić.


Aj i musialam zalozyć konto,(agula22) Jolu obejrzyj sobie fajny program \"wiem co jem\" jest ocinek o cukrze. o tym,ze brązowy to glupie pieprzenie,ze jest zdrowy. jak znajdę odcinek to z chęcią ci wysle na priv.
a co do miodu...ja bym jednak po roczku dopiero dala.
czy zatem dosladzac? nie, ja bym nie dosladzala tylko robila jej potrawy ktore nie są kwasne, skoro tego nie lubi, są inne slodkie owoce.Miod po roczku.



Do roczku istnieje ryzyko botulinizmu. :) Nie warto ryzykowac, prawda?


A ksylitol to cukier bRZOzowy... nie brazowy.

Moja mama oczywiście by dosypała cukru (ach to pokolenie).

Dodaj słodkich owoców. Biały cukier jak najpóźniej.
dołączam!:)

Ja dosładzam brązowym cukrem (ksylitolem). Koleżanka na forum mi doradziła. Ten cukier nie tuczy i nie psuje zębów, jest wręcz zdrowy w przeciwieństwie do białego. Możesz dosładzać też miodem, ale z tym ostrożnie bo może mocno uczulić.


Aj i musialam zalozyć konto,(agula22) Jolu obejrzyj sobie fajny program "wiem co jem" jest ocinek o cukrze. o tym,ze brązowy to glupie pieprzenie,ze jest zdrowy. jak znajdę odcinek to z chęcią ci wysle na priv.
a co do miodu...ja bym jednak po roczku dopiero dala.
czy zatem dosladzac? nie, ja bym nie dosladzala tylko robila jej potrawy ktore nie są kwasne, skoro tego nie lubi, są inne slodkie owoce.Miod po roczku.



Do roczku istnieje ryzyko botulinizmu. :) Nie warto ryzykowac, prawda?


A ksylitol to cukier bRZOzowy... nie brazowy.
A no tak :) BRZOZOWY :) Słuchajcie najlepiej nie dosładzać :) Ja dosładzam tylko to co na prawdę muszę, czyli kiedy robię małemu domowy budyń kakaowy, albo jakiś kompot i to wcale nie jest często.

Co do miodu i botulizmu to ja bym się nie przejmowała... to choroba znana z podręczników. Jeżeli posiada się miód ze sprawdzonego źródła, ciężko o zatrucie jadem kiełbasianym... pediatrzy czasem zalecają podawanie miodu niemowlętom, które mają problemy z zaparciami.