« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kajtusia987
kajtusia987

2015-01-27 12:23

|

Pozostałe

Dziewczyny potrzebuję inspiracji na makaron z kurczakiem

tylko nie w sosie pomidorowym... ?

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
pufiara

Podsmażasz na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, dodajesz pieczarki (pokrojone w cienkie plasterki albo szybciej-starte na tartce jarzynowej) potem dodajesz ok 200ml śmietany i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, dusisz to wszystko chwilę, aż trochę sosu odparuje, doprawiasz wg uznania (ja daję trochę vegety i pieprzu) i dodajesz ugotowany makaron i jeszcze chwile razem podgrzewasz na patelni ;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asiunia122

Moze tez byc sos serowy . ;-) smietana wymieszana z serkiem topionym wylewamy na patelnie z podsmazonym kurczakiem czekamy aż sie delikatnie zagęści doprawiamy wedle uznania . Pycha palce lizać ;-)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kajtusia987

Szpinak (bez śmietany pewnie chcesz :) ), przyprawiony czosnkiem i gałką muszkatołową (nie jest chyba bardzo uczulająca, Mama Alergika w swojej książce ją stosuje) i solą. Albo zapiekany ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Ja dzisiaj zrobiłam mega pyszny beszamel na klarowanym maśle (może być też margaryna Planta bezmleczna i niekonserwowana) i mleku owsianym. Jak chciałabyś przepis to daj znać :) Tylko rozumiem, że nie każdy ma takie masła i mleka na stanie :)
prosze o przepis, mam te skł.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kajtusia987

Szpinak (bez śmietany pewnie chcesz :) ), przyprawiony czosnkiem i gałką muszkatołową (nie jest chyba bardzo uczulająca, Mama Alergika w swojej książce ją stosuje) i solą. Albo zapiekany ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Ja dzisiaj zrobiłam mega pyszny beszamel na klarowanym maśle (może być też margaryna Planta bezmleczna i niekonserwowana) i mleku owsianym. Jak chciałabyś przepis to daj znać :) Tylko rozumiem, że nie każdy ma takie masła i mleka na stanie :)
prosze o przepis, mam te skł.
To rozpuszczasz tłuszcz ten co masz (2-3 stołowe łyżki), wsypujesz ok 2 czubate łyżki mąki (może być pszenna, ale np. na kukurydzianej czy orkiszowej też powinno wyjść) i szybko mieszasz trzepaczką, żeby nie powstały kluchy, podsmażasz ok 30 sek i wlewasz szklankę mleka roślinnego. Doprowadzasz do wrzenia mieszając, ptzyprawiasz sola i gałka muszkatołowa i gotowe
super, dziękuję, spróbuję dziś :)