« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kamyk1988
kamyk1988

2012-10-08 15:35

|

Dieta niemowlęcia

Gluten, kasza manna mleczna nestle, jak podawalyscie??

Bylam ostatnio u lekarza, poradzil by pomalu wprowadzic kasze manna(wiadomo chodzilo o gluten.
Moj maly ma 4,5 miesiaca wiec kupilam kasze manna mleczna z nestle, niektorzy radzili by dodac dwie miarki albo do deserku albo obiadku, inni ze na 150 ml wody dodac 3 miarki mleka mm i dwie miarki kaszy manny, bo tez posiada w skladzie mleko mm?!Mozna zwariowac!!Lepsza ta kaszka czy zwykla ze sklepu blyskawiczna??Jak wy dziewczyny wprowadzilyscie ten gluten???Ehhhhh

Najlepsza odpowiedź!

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ekspertnestle1

Kamyk1988, ekspozycję na gluten możesz przeprowadzić zarówno za pomocą zwykłej kaszy manny jak i kaszki Nestlé mleczna-manna. Kaszka Nestlé mleczna-manna w odróżnieniu od zwykłej manny nie wymaga gotowania, więc możesz ją dodać bezpośrednio do zupki, przecieru warzywnego, kaszki bezglutenowej, obiadku, czy deserku. Jeśli karmisz swoje dziecko piersią pamiętaj, że kaszka Nestlé mleczna-manna zawiera w składzie mleko modyfikowane. Jeśli nie chcesz go wprowadzać do diety dziecka skorzystaj ze zwykłej błyskawicznej kaszy manny.

Jeśli Twój Maluszek karmiony jest piersią, to, zgodnie z obowiązującym schematem żywienia, wprowadzanie glutenu powinnaś rozpocząć nie wcześniej niż w 5. i nie później niż w 6. miesiącu życia. Proces ten trwa 2 pełne miesiące. Dziecko powinno otrzymywać jeden posiłek z 2-3 g glutenu w ciągu doby. Pół łyżeczki zwykłej kaszki manny ugotuj w 50 ml wody. Ugotowaną kaszkę wymieszaj z niewielką ilością mleka z piersi i podaj dziecku łyżeczką w trakcie karmienia. Po okresie 2 miesięcy możesz podawać gluten bez ograniczeń.

Jeśli karmisz swoje dziecko mlekiem modyfikowanym, to, zgodnie ze schematem, wprowadzanie glutenu podzielone jest na 2 etapy i trwa 4 miesiące (od 6. do 9. miesiąca życia). W pierwszym z nich (6.-7. miesiąc) wprowadź do diety dziecka jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego w ciągu doby. Możesz w tym celu użyć zwykłej kaszki manny w sposób analogiczny do opisanego wyżej, tyle, że należy ją dodać do mleka modyfikowanego lub przecieru. Ekspozycję na gluten możesz przeprowadzić również za pomocą kaszki Nestlé mleczna-manna. 1 płaską łyżkę stołową kaszki Nestlé dodaj bezpośrednio do obiadku lub deserku. Kaszkę możesz też rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podać oddzielnie w trakcie posiłku. Nie mieszaj jej z mlekiem, gdyż kaszka mleczna-manna zawiera już w swoim składzie mleko modyfikowane.
W etapie drugim (8.-9. miesiąc) zwiększamy ilość produktu glutenowego do 6 g w ciągu doby (1 łyżeczka zwykłej kaszy manny lub 2 płaskie łyżki stołowe kaszki Nestlé mleczna-manna). Pełny posiłek glutenowy przygotowany zgodnie z informacją na opakowaniu (1 pełna porcja kaszki Nestlé: 150 ml wody + 5 łyżek kaszki) Twój Maluszek będzie mógł otrzymać po ukończeniu 9. miesiąca życia.

Ekspert.Nestlé
---
Ekspert.Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLÉ, a także kwestiami dotyczącymi żywienia. Zapraszam do dyskusji.

Odpowiedzi

ja tam będę zawsze za tym żeby poczekać do ukończenia 9 miesięcy przez dziecko, moda może się i zmienia, ale ja widocznie jestem i pozostanę na "starych zasadach". nie rozumiem jak przez lata organizm dziecka tak się zmienił, żeby zacząć wprowadzać gluten już po 4 miesiącu? Ale oczywiście każdy robi(bez urazy) jak chce:)to tylko moje skromne zdanie:) pozdrawiam:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewa1986

ja dawalam zwykla manne blyskawiczna nie mieszalam z mlekiem tylko do obiadku dodawalam

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewa1986

ja tam będę zawsze za tym żeby poczekać do ukończenia 9 miesięcy przez dziecko, moda może się i zmienia, ale ja widocznie jestem i pozostanę na "starych zasadach". nie rozumiem jak przez lata organizm dziecka tak się zmienił, żeby zacząć wprowadzać gluten już po 4 miesiącu? Ale oczywiście każdy robi(bez urazy) jak chce:)to tylko moje skromne zdanie:) pozdrawiam:)
Aga a skąd wiadomo że to że kiedyś wymyślili że dopiero po 9-tym jest słuszne?:) To tak jak co jakiś czas robią badania i mówią że mleko szkodzi - ogólnie nie chodzi mi o dzieci - a za jakiś czas że no nie jak to bardzo zdrowe jest
nooo... wlasnie wczoraj tez cos na ten temat pisalam :P

ja tam będę zawsze za tym żeby poczekać do ukończenia 9 miesięcy przez dziecko, moda może się i zmienia, ale ja widocznie jestem i pozostanę na "starych zasadach". nie rozumiem jak przez lata organizm dziecka tak się zmienił, żeby zacząć wprowadzać gluten już po 4 miesiącu? Ale oczywiście każdy robi(bez urazy) jak chce:)to tylko moje skromne zdanie:) pozdrawiam:)
Aga a skąd wiadomo że to że kiedyś wymyślili że dopiero po 9-tym jest słuszne?:) To tak jak co jakiś czas robią badania i mówią że mleko szkodzi - ogólnie nie chodzi mi o dzieci - a za jakiś czas że no nie jak to bardzo zdrowe jest
wiesz co Kama? naprodukowałam się i nie mam racji na to wygląda:) wlazłam sobie poczytać i rzeczywiście mozna wprowadzać gluten między piątym a 6 miesiącem! no ja jestem w szoku:) zwracam honor:D

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
miedziana

Dodawałam do kaszki mleczno ryżowej kaszkę mannę. Tak mi było najłatwiej. Załóżmy, że na 150ml wody musisz dać 6 łyżek kaszki mleczno ryżowej. Ja dawałam 4 a 2 pozostałe to była manna.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aurelkaa

ja tam będę zawsze za tym żeby poczekać do ukończenia 9 miesięcy przez dziecko, moda może się i zmienia, ale ja widocznie jestem i pozostanę na "starych zasadach". nie rozumiem jak przez lata organizm dziecka tak się zmienił, żeby zacząć wprowadzać gluten już po 4 miesiącu? Ale oczywiście każdy robi(bez urazy) jak chce:)to tylko moje skromne zdanie:) pozdrawiam:)
Aga a skąd wiadomo że to że kiedyś wymyślili że dopiero po 9-tym jest słuszne?:) To tak jak co jakiś czas robią badania i mówią że mleko szkodzi - ogólnie nie chodzi mi o dzieci - a za jakiś czas że no nie jak to bardzo zdrowe jest
wiesz co Kama? naprodukowałam się i nie mam racji na to wygląda:) wlazłam sobie poczytać i rzeczywiście mozna wprowadzać gluten między piątym a 6 miesiącem! no ja jestem w szoku:) zwracam honor:D
Aguś to nie chodzi o honor, ja też z takich akurat wiesz co to się naczytają i w ogóle tylko stwierdzam że jakieś widmo WHO (wtf;)) sobie coś wymyśli czy inni tacy i my idziemy ślepo jak za guru - nigdy nie wiadomo co wymyślą jeszcze za jakiś czas;) i kto ma rację;)
WHO to Światowa Organizacja Zdrowia,oni tworzą standardy w medycynie,m.in. propagują karmienie piersią...to nie jakieś matoły hahaha

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kamyk1988

Kiedys takich rzeczy i problemow nie bylo i jakos nas rodzice wychowali, niektorzy od urodzenia jedli kasze manna i zyja...:):)Lekarz mowil ze maly moze zaczac jesc manne, wiec chyba wie co robi, mimo ze maly ma 4 i pol miesiaca
Do obiadkow gotowych w sloiku tez mozna dodac nie??

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

Ja daje malemu sloiczek Hippa z pelnym ziarnem zboz, o taki http://www.hipp.pl/?id=304 jest z glutenema, tez nie wiedzialam jaka kaszke podawac i w koncu znalazlam to. Tylko ze to tez wlasciwie ryzyk- fizyk bo i tak nie wiadomo jak dziecko zareaguje i co tak naprawde jest wlasciwie, co jakis czas wyniki badan sie zmieniaja...Na szczescie u nas nie ma problemow. Poza tym ten sloiczek jest po 5. miesiacu...Ja zaczelam z glutenem dopiero teraz, maly ma pol roku. Z tego co zauwazylam to ciezko jest jakas kaszke kupic, wiekszosc jest bezglutenowych. Na poczatku powinno sie podawac codziennie tylko pare lyzezcek.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ekspertnestle1

Kamyk1988, ekspozycję na gluten możesz przeprowadzić zarówno za pomocą zwykłej kaszy manny jak i kaszki Nestlé mleczna-manna. Kaszka Nestlé mleczna-manna w odróżnieniu od zwykłej manny nie wymaga gotowania, więc możesz ją dodać bezpośrednio do zupki, przecieru warzywnego, kaszki bezglutenowej, obiadku, czy deserku. Jeśli karmisz swoje dziecko piersią pamiętaj, że kaszka Nestlé mleczna-manna zawiera w składzie mleko modyfikowane. Jeśli nie chcesz go wprowadzać do diety dziecka skorzystaj ze zwykłej błyskawicznej kaszy manny.

Jeśli Twój Maluszek karmiony jest piersią, to, zgodnie z obowiązującym schematem żywienia, wprowadzanie glutenu powinnaś rozpocząć nie wcześniej niż w 5. i nie później niż w 6. miesiącu życia. Proces ten trwa 2 pełne miesiące. Dziecko powinno otrzymywać jeden posiłek z 2-3 g glutenu w ciągu doby. Pół łyżeczki zwykłej kaszki manny ugotuj w 50 ml wody. Ugotowaną kaszkę wymieszaj z niewielką ilością mleka z piersi i podaj dziecku łyżeczką w trakcie karmienia. Po okresie 2 miesięcy możesz podawać gluten bez ograniczeń.

Jeśli karmisz swoje dziecko mlekiem modyfikowanym, to, zgodnie ze schematem, wprowadzanie glutenu podzielone jest na 2 etapy i trwa 4 miesiące (od 6. do 9. miesiąca życia). W pierwszym z nich (6.-7. miesiąc) wprowadź do diety dziecka jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego w ciągu doby. Możesz w tym celu użyć zwykłej kaszki manny w sposób analogiczny do opisanego wyżej, tyle, że należy ją dodać do mleka modyfikowanego lub przecieru. Ekspozycję na gluten możesz przeprowadzić również za pomocą kaszki Nestlé mleczna-manna. 1 płaską łyżkę stołową kaszki Nestlé dodaj bezpośrednio do obiadku lub deserku. Kaszkę możesz też rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podać oddzielnie w trakcie posiłku. Nie mieszaj jej z mlekiem, gdyż kaszka mleczna-manna zawiera już w swoim składzie mleko modyfikowane.
W etapie drugim (8.-9. miesiąc) zwiększamy ilość produktu glutenowego do 6 g w ciągu doby (1 łyżeczka zwykłej kaszy manny lub 2 płaskie łyżki stołowe kaszki Nestlé mleczna-manna). Pełny posiłek glutenowy przygotowany zgodnie z informacją na opakowaniu (1 pełna porcja kaszki Nestlé: 150 ml wody + 5 łyżek kaszki) Twój Maluszek będzie mógł otrzymać po ukończeniu 9. miesiąca życia.

Ekspert.Nestlé
---
Ekspert.Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLÉ, a także kwestiami dotyczącymi żywienia. Zapraszam do dyskusji.