« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka
katiuszka

2013-12-31 20:31

|

Potrzebna kategoria poradnika

Ciasto na pizzę ... lub bułęczki drożdzowe typu kapuśniaczki:-)

CIASTO NA PIZZE – ilość na dużą blachę na ciasto lub 2 -  3 keksówki ( nie na blachę piekarnika)

 

Czas: 20 min

Trudność: łatwe

Składniki:

  • 1 ¾ szkl. mąki ( ja biorę pełnoziarnistą)
  • ½ szkl. letniej wody
  • 2 dkg świeżych drożdży lub drożdże instant
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru (dla drożdży :-)) nie obawiaj się to minimalna ilość
  • 2 łyżki oliwy/oleju  (czasami daję trochę więcej)

 

Przygotowanie:

 

  1. drożdże + cukier+ połowa wody+ 1-2 łyżki mąki =  zaczyn, zostawić do wyrośnięcia ( ok. 5-10 minut wystarczy)
  2. Po 10 minutach -> przesiana mąka + sól+ reszta wody+ oliwa/olej + wyrośnięty zaczyn
  3. wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od rąk i będzie puszyste
  4. rozwałkować
  5. wyłożyć ciastem blachę ( ja piekę na papierze do pieczenia, ale można posmarować blachę i posypać buła tartą, jednak bułka podniesie poziom węglowodanów więc staram się tego unikać)
  6. reszta pizzy wg uznania – sos, ser i inne dodatki

 

Piec ok. 15- 20 min  piekarniku o temp. 220-240 stopni C. Zresztą pizza lubi duuuużo ciepła:-)

Jesli chcecie zrobić bułeczki drożdzowe dodajcie więcej mąki i drożdzy , dobrze cienko rozwłakowac ciasto i zwijać jak krokiety. . Na slodko - cukier, owoce, pwidła, czekoladę itp.

 

SMACZNEGO :-)

 

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ona
ona

z  checia sprobuje kiedys choc kurde talentu do ciasta drozdzowego nie mam ;/